« април 2019 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Откриха "бомба със закъснител" под повърхността на Земята

Международен екип от учени е установил, че подпочвените води реагират на изменението на климата много по-бавно от водите на повърхността, а това може да доведе до същинска катастрофа след около едно столетие, пише Science Alert. Човечеството от векове се надява на валежи, които да напояват почвата и да попълват резервите от подземни води. Но според изследователите в този природен кръговрат е заложена ​​"бомба със закъснител". Според тях, с течение на времето, запасите от подпочвени води постоянно ще намаляват, а търсенето за тях ще расте. Изменението на климата ще доведе до това, че валежите няма да могат да попълват адекватно запасите. Това ще доведе до недостиг на вода в много региони на планетата, особено такива, в които са разположени мегаполиси. Голяма част от многомилионните градове ще се сблъскат с чести прекъсвания на водоснабдяването. "Данните от нашите изследвания разкриват, че промените в подпочвените води настъпват по-бавно от тези на повърхността. При половината от тях промените настъпват в рамките на 100 години, но в останалата половина е нужно повече време. Ако тенденцията с климатичните промени продължи, то това ще доведе до тежки суши и наводнения в бъдеще. Последствията ще са налице, дори и след едно или повече десетилетия да се справим с измененията в климата", казва съавторът Марк Кътберт от Университета в Кардиф. Във влажните региони, които са най-чувствителни към изменението на климата, като Амазонка и Централна Африка, въздействието на климата върху подпочвените води може да се прояви след 10 години.Забавянето е по-голямо в по-сухите местности. Така например подпочвените води на Сахара отговарят на климата от преди 10 000 години, когато над пустинята са валяли много повече дъждове. "При всички положения на много места ще бъде усетена промяна в подпочвените води след около 100 години и тя ще е отрицателна за живущите в тези региони. Тъй като не виждаме подпочвените води, ние не оценяваме колко голямо е значението им за днешната цивилизация и земеделие", споделя Кътберт. Изследването е публикувано в списанието Nature Climate Change. / dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

„Черноморец” се окичи със среброто в „А” баскетболна лига

  • 20 Апр 2019
  • 39
„Академик София-2” триумфира с титлата в „А” група – мъже.

„Шейховете” вкараха четири гола за победа №22

  • 20 Апр 2019
  • 50
Нефтохимик записа своята 22 победа в Югоизточната Трета лига.

На Цветница- хладно и със слани

  • 19 Апр 2019
  • 80
След необичайно топлия март, тази година на Цветница времето няма да е топло, сочат последните прогнози. В неделя минималните температури ще бъдат от около 1 до 5-6 градуса в повечето места и отново има вероятност за образуване на слаба слана.

Пеевски втори в листата на ДПС

  • 19 Апр 2019
  • 114
Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ повежда евролистата на партията, следван от Делян Пеевски, Илхан Кючюк и Искра Михайлова. Това е решило на снощното си заседание Централното оперативно бюро на Движението.

Петър Чухов: Писането е един вид изследване на света

  • 19 Апр 2019
  • 179
Струва си да се пише за всичко, което на човек наистина му е интересно