« февруари 2019 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Откриха "бомба със закъснител" под повърхността на Земята

Международен екип от учени е установил, че подпочвените води реагират на изменението на климата много по-бавно от водите на повърхността, а това може да доведе до същинска катастрофа след около едно столетие, пише Science Alert. Човечеството от векове се надява на валежи, които да напояват почвата и да попълват резервите от подземни води. Но според изследователите в този природен кръговрат е заложена ​​"бомба със закъснител". Според тях, с течение на времето, запасите от подпочвени води постоянно ще намаляват, а търсенето за тях ще расте. Изменението на климата ще доведе до това, че валежите няма да могат да попълват адекватно запасите. Това ще доведе до недостиг на вода в много региони на планетата, особено такива, в които са разположени мегаполиси. Голяма част от многомилионните градове ще се сблъскат с чести прекъсвания на водоснабдяването. "Данните от нашите изследвания разкриват, че промените в подпочвените води настъпват по-бавно от тези на повърхността. При половината от тях промените настъпват в рамките на 100 години, но в останалата половина е нужно повече време. Ако тенденцията с климатичните промени продължи, то това ще доведе до тежки суши и наводнения в бъдеще. Последствията ще са налице, дори и след едно или повече десетилетия да се справим с измененията в климата", казва съавторът Марк Кътберт от Университета в Кардиф. Във влажните региони, които са най-чувствителни към изменението на климата, като Амазонка и Централна Африка, въздействието на климата върху подпочвените води може да се прояви след 10 години.Забавянето е по-голямо в по-сухите местности. Така например подпочвените води на Сахара отговарят на климата от преди 10 000 години, когато над пустинята са валяли много повече дъждове. "При всички положения на много места ще бъде усетена промяна в подпочвените води след около 100 години и тя ще е отрицателна за живущите в тези региони. Тъй като не виждаме подпочвените води, ние не оценяваме колко голямо е значението им за днешната цивилизация и земеделие", споделя Кътберт. Изследването е публикувано в списанието Nature Climate Change. / dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Зимата се връща с пълна сила

  • 21 Фев 2019
  • 27
За известно време ще позабравим за хубавите пролетни температури – иде студ. Днес ще бъде с около 5 градуса по-хладно. Ще бъде слънчево.

За бургаското дерби в събота на стадиона ще се влиза само срещу личен документ

  • 21 Фев 2019
  • 34
Всички зрители, желаещи да наблюдават градското дерби между Черноморец и Нефтохимик тази събота, ще влизат на стадион „Черноморец” срещу представянето на личен документ.

Брюксел вдига глобите на България

  • 21 Фев 2019
  • 31
България ще плаща по-високи глоби за неспазване на европейското законодателство, след като Европейската комисия смени начина на изчисляването им. Комисията може да предлага финансови санкции на Съда на ЕС, ако държава не прилага европейското законодателство.

Кирил Домусчиев пред сделка с Нова телевизия

  • 20 Фев 2019
  • 94
Бизнесменът и председател на КРИБ Кирил Домусчиев е пред закупуване на Нова телевизия. Източници потвърдиха, че финалните преговори за сделката се очаква да бъдат приключени до две седмици.

Ангелкова: Проверяват се всичките 237 морски плажа

  • 20 Фев 2019
  • 82
Повечето от тези казуси са заварени от времето и са стартирали като процедура много преди 2008 г., когато е приет Законът за устройството на Черноморското крайбрежие. Важно е контролните органи да са на мястото си.