Европа каца на Луната до 2025 година

Европа може да отиде на Луната - Европейската космическа агенция (ЕКА) възложи на компанията "Ариана груп" да изследва възможността да бъде извършено кацане на Луната до 2025 г., предаде Франс прес, цитирана от БТА. "Убеден съм, че усвояването на космоса е от съществено значение за бъдещето на човечеството. Завръщането на Луната е възможно. ЕКА е амбицирана да извърши кацане на Луната и да я превърне в база за бъдещи изследвания", заяви изпълнителният директор на компанията Андре-Юбер Русел, припомняйки, че тази година се чества 50-годишнината от първите стъпки на човек на естествения спътник на Земята. "Ариана груп" сключи договор с ЕКА, за да изследва възможността да се отиде на Луната до 2025 г. Целта на мисията ще е да се изследва реголитът - рехав слой от покриващ скалите скален материал, от който е възможно да се извлекат вода и кислород. Това ще позволи да се планира автономно човешко присъствие на Луната и да се произведе нужното за бъдещи изследователски мисии гориво. Подобна мисия ще е първата за Европа, макар да не става дума да се изпратят хора на Луната. Първите стъпки на човек на Луната датират от 1969 г. и са свързани с Нийл Армстронг, а след това и с Бъз Олдрин в рамките на мисията "Аполо 11". Това предизвикателство бе прието от президента Джон Кенеди през 1961 г., когато САЩ и Съветският съюз участваха в надпревара в космоса. Само три страни са кацали на повърхността на Луната, на около 384 000 км от Земята - Русия, САЩ и Китай. В началото на януари за пръв път китайски космически апарат кацна на далечната неизследвана страна на Луната. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 196
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 184
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.

Протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит

  • 23 Апр 2024
  • 192
В Сливен подготвят протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит. Светият синод представи листа от шест достоизбираеми епископи за избиратели на нов Сливенски митрополит.

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш. А вас притесняват ли ви нарастващите случаи на коклюш?

  • 22 Апр 2024
  • 389
Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.

НАД 500 УЧАСТНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ИДВАТ В БУРГАС ЗА НАЙ-ГОЛЯМОТО ГЕОГРАФСКО СЪБИТИЕ У НАС

  • 22 Апр 2024
  • 353
Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас