« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Загина първото поникнало на Луната растение

Семената от памук, които покълнаха на обратната страна на Луната на борда на китайската сонда "Чанъе-4", са били погубени от студената лунна нощ, съобщи в. "Индипендънт", цитиран от БТА. Според изданието това е станало едно денонощие след публикацията на снимката на първото растение, след като на нашия естествен спътник се е спуснала нощта. Всъщност експериментът е продължил около 10 дена, но на 13 януари лунната сонда е влязла в планиран режим на хибернация, като е изключила голяма част от своите системи. Това е довело до невъзможността за осигуряване на адекватна защита от екстремния студ на Луната. По-рано китайските експерти съобщиха, че кълновете няма да могат да издържат на лунната нощ, тъй като температурата спада до минус 170 градуса по Целзий. Заедно с покълналия памук са загинали и останалите организми, изпратени на нашият естествен спътник. Китайският апарат "Чанъе-4", който извърши меко кацане на обратната страна на Луната, достави на нейната повърхност семена от памук, рапица, картофи, а също така дрождове и личинки от дрозофили. Първи в историята покълнаха семената на памука, независимо от ниската гравитация, силната радиация и високата разлика в температурите. Учените обаче разкриват, че натрупаната информация е много полезна и ще бъде използвана при изграждането на китайската база на Луната. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 146
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 157
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 135
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 162
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 141
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.