« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Швейцарците гласуват на референдум да имат ли кравите рога

На 25 ноември швейцарците ще гласуват на референдум да имат ли или да нямат кравите и козите им рога. За мнозина може да изглежда и комично свикването на национално допитване по този въпрос на фона на ставащото в света, но в случая става дума за проблем, свързан с 13 млн. евро, пише в. "24 часа". Това е така, защото трябва да се реши дали да бъдат дадени финансови стимули на селяните, които искат да оставят неотрязани рогата на говедата, кравите и козите си. Инициативата е на селянина Арим Капаул от зоната на Берн, който се грижи за малка ферма. Според инициаторите на референдума рязането на рогата на животните е болезнен за тях процес. Освен това ги лишава от част от тялото им, която им служи за комуникация и за други функции. Днес само 10% от кравите, говедата и козите в Швейцария имат рога. Повечето от животновъдите режат рогата на животните си още от малки заради опасенията, че могат да се наранят помежду си, а освен това и за да не бъдат опасни за човека. Освен всичко друго оставянето на рогата на животните означава и затруднения от прагматичен характер - животните с рога се нуждаят от по-големи ферми, което значи и повече разходи. Инициативата на групата, довела до свикването на референдума, не предвижда наказания за животновъдите, които решат да премахнат рогата на животните си, а финансови стимули за онези, които не го правят. За всяка крава собственикът ѝ ще получи по 165 евро, а за коза - по 33 евро. Ако инициативата бъде одобрена на 25 ноември, ще е необходима промяна в швейцарската конституция. Правителството и парламентът са против референдума. Според тях инициативата по-скоро би ощетила животните и благоденствието им. "Финансовите стимули за животните с рога могат да доведат до увеличаването на кравефермитe, в които те се държат завързани, тъй като по този начин отглеждането на животни с рога е попросто. Наличието на израстъци увеличава и риска от нараняването на животните", смятат властите. Инциативата беше подкрепена от някои депутати, най-вече от левицата. Мнозинството обаче смята, че не съществуват научни доказателства за евентуални страдания на животните, които са лишени от рога. Според депутатите е и много трудно да се намерят пари за финансовите стимули, искани от референдума. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Съдът пусна на свобода обвиняемия за поругаването на гроба на патриарх Неофит

  • 18 Апр 2024
  • 149
Обвиняемият за поругаването на гроба на Патриарх Неофит Иво Димитров беше пуснат на свобода от Софийския районен съд, където беше гледана мярката му за неотклонение, предава БНТ.

ПОДКРЕПА НА БУРГАСКИЯ ПРОЕКТ ЗА ИНТЕГРИРАНА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА В СТАРА ЗАГОРА, КАЗАНЛЪК И НОВА ЗАГОРА

  • 18 Апр 2024
  • 183
Проектът на Община Бургас за нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион получи подкрепата на гражданите на Стара Загора, Казанлък и Нова Загора.

10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания в с.Атия

  • 18 Апр 2024
  • 194
10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания беше отбелязан днес с голямо тържество.

РС-Бургас участва в регионални консултации по програма за дуално обучение

  • 18 Апр 2024
  • 205
Регионалният съвет на КНСБ в Бургас участва в регионални консултации за подготовка на програма ДОМИНО 2 по Швейцарско-българската програма за сътрудничество. Те се проведоха в Областна управа – Бургас.

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол

  • 18 Апр 2024
  • 179
От 14 часа днес път III-9901 Царево – Ахтопол - Резово, в участъка на моста над река Изгревско дере, е отворен за движение