« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Бил Гейтс разкри най-големите си страхове

Ние не сме напълно подготвени за следващата глобална пандемия. Заплахата идва от неизвестен патоген - бързо разпространим, много заразен и смъртоносен. Тази заплаха е много реална. Патогенът може да бъде някаква мутация на грипа или нещо съвсем различно. Случаите на свински грип и ебола от близкото минало само подчертават колко сериозен е проблемът, заявява Бил Гейтс в интервю за британския в. "Телеграф". Основателят на Microsoft и вторият най-богат човек на планетата се страхува още от развиването на резистентност към антибиотиците, както и от намаляването на държавните бюджети за здравеопазване в най-бедните страни на Земята. Бил Гейтс обаче разкрива, че има и още едно голямо притеснение, за което - за разлика от бъдещата възможна пандемия, почти никой не говори. Това е бумът на раждаемостта в най-бедните страни в Африка. Според милиардера огромният ръст в населението на бедните африкански страни може да доведе до още по-голяма бедност, политическа нестабилност, конфликти и още по-големи потоци от бежанци. Комбинацията от всичко това би разклатила сериозно международната стабилност. Бил Гейтс все пак отчита, че ако процесите в Африка се менажират правилно, ръстът в населението може да доведе и до ръст на икономиките, сравним с този на Индия и Китай. "Десетилетия на борба с бедността и трудно постигнат прогрес може би са на ръба на срутването", притеснен е филантропът, дарил милиарди долари за благотворителност. Статистиките показват, че страховете на Гейтс са основателни. Докато населението на развитите държави има тенденцията да намалява, то най-бедните африкански страни ще са удвоили популациите си до 2050 година. "Населението на Африка сега е 1 милиард души, до средата на века ще е станало 2 милиарда, а през 2100 г. ще е 4 милиарда", разкрива милиардерът, като посочва, че тези демографски изчисления имат изключителна точност. Според него единственият начин раждаемостта да бъде намалена е увеличението в доходите, справянето с бедността и образованието. Именно това е изводът, направен на базата на демографските прогнози. Гейтс разкрива, че технологичният прогрес се е оказал малко опасен и за западните демокрации, а обществото се е оказало по-разделено и поляризирано. Като "малко плашещо" създателят на Microsoft посочва липсата на доверие в академиците, медиите и политиците. Такава според него е и тенденцията за "повече национализъм и вглеждане на вътре, а не навън". Освен това милиардерът смята, че е редно правителствата да наложат по-строг контрол и регулации над технологичните гиганти. "Семейството решава какви правила да спазват децата, редно е правителството да се образова по тези въпроси, защото дори и индивидите на върха на компаниите да нямат зли цели, то в края на деня държавата трябва да реши какво да позволи и забрани на компаниите", казва Бил Гейтс. "Филантропията е основно задължение на всеки с много пари. Не е справедливо, че ние имаме толкова много, докато други имат толкова малко", твърди милиардерът. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 122
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 137
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 121
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 147
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 129
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.