Руски робот спира стрелбата в американските училища

Училище в американския град Кливланд може да наеме руски робот, за да следи дали ученици или други хора влизат в сградата въоръжени. Досега Promobot е работил предимно в супермаркети. Той е разработен от стратъп в руския град Перм, намиращ се близо до Уралските планини. Машината може да се движи самостоятелно, да навигира хора, а също да комуникира и да отговаря на въпроси. Това лято обаче роботът стигна и американския пазар: повече от 2800 машини ще бъдат доставени в САЩ през следващите пет години и изглежда, че училищата ще бъдат новото им поприще за изява, съобщава bg.rbth.com. Оръжията представляват огромен проблем за американските училища: според CNN повече от една стрелба се случва всяка седмица, а Promobot може да помогне за засичане на оръжията. Основателите на руския стартъп заявиха, че преговорите с американските училища вече са в ход. "Едно училище в Кливланд проявява интерес и обсъждаме възможността", каза представител на Promobot за Russia Beyond. Ако роботът засече оръжието, според руските специалисти, той може да изпрати предупреждение до полицията и родителите. Засега оръжията могат да бъдат скрити от робота, но до края на годината учените ще въведат инфрачервена камера, която ще подобри скоростта на разпознаване. Според основателите на стартъпа някои от електронните компоненти на Promobot, предназначени за северноамериканския пазар, вече се произвеждат в САЩ. "Ние силно подкрепяме партньорите си в желанието им да приспособят робота към нуждите на своя пазар и да разработят местен софтуер", каза Алексей Южаков, председател на борда на директорите на Promobot. В допълнение към идентифицирането на заплахите, роботът може да бъде използван и в процеса на обучение, смятат руските разработчици - Promobot може да комуникира и да води диалог. https://dir.bg/

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Античен град Хераклея Синтика край Петрич вече е отворен за посетители

  • 20 Апр 2024
  • 128
Античният град Хераклея Синтика е сред най-привлекателните археологически обекти на Балканите през последните 15 години. За него пишат древни гръцки и латински автори, сред които Омир, Херодот и Тукидид. С радост Ви информираме, че Античен град Хераклея Синтика отново е отворен за посетители! Новия облик на града ще Ви пренесе векове назад, а всичко което ще видите тук е такова, каквото са го оставили древните му обитатели.

Царицата на Розата Карлово 2023 и нейна подгласничка посетиха Китай

  • 20 Апр 2024
  • 140
Царицата на Розата Карлово 2023 Антония Лалова и нейната подгласничка Дани Илиева пътуваха до Китай, по покана на кмета на курортния град Саня, в периода 04.04.2024 г. – 17.04.24 г.

ПЕЩЕРА „ДОБРОСТАНСКИ БИСЕР“ КРАЙ АСЕНОВГРАД – ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА ПРИКЛЮЧЕНЕЦА

  • 20 Апр 2024
  • 122
Пещера „Добростански бисер“ край Асеновград отваря врати на 1-ви май.

КМЕТЪТ СТАНИСЛАВ ДЕЧЕВ НАГРАДИ ШАМПИОНИТЕ НА МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР ПО ТЕНИС В ХАСКОВО

  • 20 Апр 2024
  • 160
Александър Василев от България и Надя Кулби от Полша спечелиха шампионските титли на Международния турнир от сериите ITF – втора категория до 18 години Хасково 2024.

Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново

  • 20 Апр 2024
  • 112
Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново.