Ветрени турбини ще добиват енергия на километри над земята

Изследователи от Университета за Наука и Технологии Крал Абдула в Саудитска Арабия, търсят най-добрата височина, за да разположат вятърни турбини над Близкия изток. Турбините разположени на голяма височина ще елиминират част от пречките пред добива на вятърна енергия. Те представляват нещо като хвърчила - летят, но остават свързани със земята. Връзката позволява произвежданата електроенергия да бъде употребявана веднага или да бъде складирана. Според учените от университета, тези височинни вятърни турбини могат да бъдат много надежден източник на енергия. За да изберат най-подходящата височина, те използват данните на НАСА, като взимат предвид и дневните и сезонни вариации на височинните ветрове. „Оптималната височина за височинните турбини варира според региона и според годишното време. Принципно обаче, колкото по-високо е разположена турбината, толкова повече енергия може да бъде добивана", казва участникът в проекта Андрю Ип. Сега използваните ветрени турбини трябва да се съобразяват с често пъти непредвидимите промени във времето и изменящата се сила на вятъра, затова често биват изключвани. За да бъде производството им по-равномерно, те се нуждаят от инфраструктура за складиране на електроенергия, което оскъпява проектите. Този проблем може да се реши с височинните турбини, които работят при общо взето равномерен вятър с постоянна сила. Технологията за разработка на височинни вятърни турбини е все още в началото на своето развитие. Сега разработените образци могат да добиват енергия на височина от два до три километра. Учените обаче казват, че на още по-голяма височина добивът ще бъде още по-ефективен. КРОСС

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 102
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 92
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 89
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 99
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 58
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.