Един ден в Страната на лалетата

Един ден в Страната на лалетата

Традиционното ни пътешествие с КОМПАС днес ни отвежда в Холандия, а наш гид е Мариана Праматарова – адвокат, журналист и страстен пътешественик. Ето и нейния разказ:

Страната на лалетата - така по най-популярен наричат Холандия. Съвсем точно би било и ако озаглавя материала си „Страната на вятърните мелници, дървените обувки и велосипедите” – все знакови характеристики за Нидерландия. Първо, името Нидерландия означава „под водата” и навява асоциации за вода, канали, ливади, пасища и вятърни мелници. Второ, това понятие се свързва с огромната работа, извършена от холандците, които сами е трябвало да построят страната си, борейки се с водната стихия и воювайки за всяко парче земя. Липсата на планински релеф води до чести наводнения, затова вятърните мелници са пригодени към посоката на вятъра и отвеждат водата в реката. Тежкият климат, студът и вятърът правят необитаеми блатистите терени около река Амстел. Първите сведения за съградено рибарско селище от северни народи в днешен Амстердам са едва от ХІІІ в. От името е видно, че градът носи името на реката и думата „дам” – площад, възвишение /в превод от холандски/. Днес площад „Дам” е центърът на Амстердам, където се намират Кралският дворец, Историческият музей, Паметникът на свободата и Музеят на Мадам Тюсо. Труден и дълъг път са извървели холандците за кратката си седемвековна история.
Древното рибарско селище за кратко време се превръща в развит търговски център. Процъфтяват мореплаването и риболовът, пристигат много хора от различни националности, оформят се аристократични фамилии. Холандците преживяват наводнения, пожари, испанска окупация /ХVІв./, войни и размирици между протестанти, реформатори и имигранти. Благодарение на Утрехтския договор Холандия възвръща позициите си на морска сила и търговията с тютюн, кафе, скъпоценности и какао процъфтява. Финансовият просперитет развива международните отношения и холандските мореплаватели, открили Ню Йорк, Нова Зеландия, Тасмания , Фиджи, установили контакти с Япония. Когато през 1780 г. Наполеон влязъл с армията си в Холандия, той провъзгласил брат си Луи Бонапарт за крал на Нидерландия. През 1813 г. крал става Вилхем І. Първата и Втората световна война нанесли на Холандия непоправими щети.
Днес Амстердам е един от най-гостоприемните и толерантни градове в света, а в памет на загиналите холандци през ІІ-рата световна война е издигнат бял обелиск на централния площад, който символизира мира. Кралският дворец е копие на древноримски дворец в неокласически стил и се използва от кралската фамилия за официални церемонии. Църкви и къщи с интересна архитектура се извисяват над каналите. Най-изисканият мост над река Амстел е т.нар.”син мост”,който поразително напомня на моста Александър ІІІ над река Сена в Париж. Амстердам е тясно свързан с холандската живописна школа, която дава на света художници като Рембранд, Винсент ван Гог, Рубенс и Ян Вермеер.
Къщата на Рембранд е запазила духа на епохата и атмосферата на великия художник. Аристократичният дом е богато мебелиран и обзаведен с много вкус. Първият етаж е жилищен и дава представа за битието на семейството през 1639 г. Камината в приемната е декорирана с антични фигури, масивните мебели са украсени с дърворезба, спалнята се намира в шкаф, а столовете са с невероятни форми. Рембранд е бил естет и колекционер. На втория етаж се намира неговото ателие и колекцията му от картини, оръжия, екзотични предмети, дрехи, пера, корали. Тук се съхранява единствената сбирка офорти на великия майстор. В този луксозен дом Рембранд е живял около двадесет години заедно със съпругата си Саския и сина им Титус.
За съжаление художникът не е могъл да изплати къщата си, тъй като фалирал и бил принуден да продаде на търг великолепните предмети и колекцията си. След смъртта на съпругата си той се установил в еврейския квартал, където нарисувал много от известните си картини, сред които и шедьовърът „Нощна стража”. На името на Рембранд в Амстердам има и площад, където се извисява паметник на художника.
Друга важна забележителност на Амстердам е пазарът за цветя. Векове наред продажбата на цветя се е извършвала направо от лодките, които пътуват по канала. Днес на пазара за цветя е шумно, многообразно и пъстро. Холандците са се специализирали в отглеждането на луковици за разсад. Лалетата са най-популярни, но не липсват и екзотични видове.
Любувам се на цялата красота и си мисля, че пазарът е отражение на живота в холандската столица – конгломерат от народи, култури и свободомислие. Купувам сто броя луковици на различни видове лалета, сред които, разбира се, е и черното лале „Кралица на нощта” и потъвам в здрача на Северната Венеция, отнасяйки живи късчета пролет за спомен.


Амстердам - "Северната Венеция"


Амстердам - Синият мост


Амстердам - Кралският дворец


Амстердам - Къща музей на Рембранд


Амстердам - Паметник на Рембранд

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Държавно ловно стопанство "Тунджа" дарява фиданки на жителите на Ямбол за Седмицата на гората

  • 28 Мар 2024
  • 8
По случай предстоящия професионален празник на лесовъдите, горските служители и работници и „Седмица на гората“, която отбелязваме традиционно в първата седмица на април, Държавно ловно стопанство „Тунджа“ предоставя безвъзмездно фиданки на гражданите на Ямбол. „Инициативата ще се проведе на 5 април от 11:00 часа в гр. Ямбол до Регионална библиотека „Г. С. Раковски“. Всеки желаещ може да вземе фиданка и да я засади в двора си или на друго подходящо място. Дръвчетата са от видовете черен бор, махалебка (дива череша) и обикновен кипарис. Могат да бъдат получени и от административната сграда на стопанството на адрес гр. Ямбол, ул. „в. Карагьозов“ № 11. От горското стопанство приканват всеки любител на българската гора и природата да се включи в инициативата. Идеята за „Седмица на гората“ възниква в началото на 20-ти век, като „празник на залесяването“. Тя се заражда в следствие на острата нужда от масово залесяване на изсечените по онова време български гори и оголени хълмове, предизвикващи чести наводнения. Тазгодишното издание на Седмицата на гората ще се отбележи в периода от 1 до 7 април 2024 г. под мотото "Гората е живот и обща отговорност". www.yambol.bg

„Има такъв народ“ върна неизпълнен мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев веднага, след като той им го връчи

  • 28 Мар 2024
  • 27
„Има такъв народ“ (ИТН) върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев веднага, след като той им го връчи.

ОСТАВАТ САМО 2 ДНИ, В КОИТО МОЖЕТЕ ДА ПОСЕТИТЕ КОЛЕКЦИОНЕРСКАТА ИЗЛОЖБА „КРАЛСКО ВЪЛШЕБСТВО ОТ ПОРЦЕЛАН“

  • 28 Мар 2024
  • 57
Остават само 2 дни, в които можете да посетите колекционерската изложба „Кралско вълшебство от порцелан“ в Културен център „Морско казино” от 10.00 до 18.00 часа. Входът е свободен.

Областният управител на Бургас Пламен Янев предостави терен от близо 23 дка на „Автомагистрали“ ЕАД в ПЗ „Север“

  • 28 Мар 2024
  • 68
По този начин предприятието ще може да задейства процедура за изграждане на складова база, която да послужи за разполагане на специализирана техника и материали за третиране на пътната настилка, както и персонал за осигуряване на поддържането им.

ПРЕЗ ИЗМИНАЛИЯ МЕСЕЦ 14 ОБВИНЯЕМИ СА С НАЛОЖЕНИ НАКАЗАНИЯ ПО ДЕЛА НА РАЙОННА ПРОКУРАТУРА – ВИДИН ЗА ОПИТ ЗА НЕЗАКОННО ПРЕМИНАВАНЕ НА ГРАНИЦАТА НА БЪЛГАРИЯ

  • 28 Мар 2024
  • 58
През м. март 2024 г. Районна прокуратура – Видин внесе в съда 13 обвинителни акта и споразумения по дела за извършени престъпления по чл. 279 и 281 от НК – незаконно преминаване през границата на страната и противозаконно подпомагане на чужденци да преминават в страната в нарушение на закона.