Остров „Св. Иван” разкрива нови факти за човека, пренесъл мощите на Св. Йоан Кръстител

Откриването на мощите на Св. Йоан Кръстител в Созопол остави няколко въпроса, на които започваме да си отговаряме. Археологическите проучвания на остров "Св. Иван" хвърлиха светлина върху личността на Тома - този, на когото е доверена важната задача да донесе мощите на Йоан Предтеча. Защо именно на труднодостъпния остров "Св. Иван" се строят храм и манастир? Седем години след като бяха открити мощите на Св. Йоан тук, учените вече имат малко повече информация за това, кой ги е донесъл. На метър и половина от реликвария с мощите археолозите откриват надпис върху капака на кутийка от туфа - "Господи помагай на твоя раб Тома". И учените вярват, че Тома трябва да е приносителят на мощите от Севастия, днешен Израел. „Той е изключителна личност! Енигмата - явно изключителна, щом като са му поверили ... Те са му поверили защото той е имало чувство за историчност", коментира пред БНТ проф. Казимир Попконстантинов - ръководител на археологическите разкопки. И сега археологът смята, че е открил гроба на загадъчния Тома. Гроб до основите на първата базилика може да е само на основателя на храма или основателите. Защото останките на гробницата са на двама мъже. „Направихме изследвания в Оксфорд и се оказа, че единият, между 40-45-годишен, е бил погребан в края на IV или началото на V век. Предполагаме, че той е и основателят на манастира. На едно от жилищата, свързано с игуменарницата, проследяваме дълбочината на основите и откриваме такива от по-ранния период, от IV-III век пр. Хр. Вероятно свързан с култа на почитаното божество Аполон", допълва проф. Попконстантинов. На острова със сигурност е имало древногръцки храм, най-малкото защото откриват стена, която отделяла сакралната част. Раннохристиянската базилика също се оказва построена върху основите на монументална сграда от IV-III в. пр. Хр. Което обяснява защо островът е избран за строежа на този толкова важен манастир. „Защото през този ранен период на разпространение на християнството, на изграждането на църкви и манастири, е било необходима силна личност, т.е. култ към светец, който да бъде контрапункт на езическо божество. И затова е било толкова важно мощите му да бъдат положени в основите на този храм. Това обяснява и вековната устойчивост на манастира тук, славата му сред християнския свят, като място обитавано от патриарси и обител, от която тръгва духовното израстване на други двама патриарси", казва още професорът. КРОСС

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 66
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 37
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.

ЗНАЕТЕ ЛИ КОЙ Е СЪЗДАЛ ЛОГОТО НА БУРГАСКИЯ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ – ОТГОВОРЪТ Е В ГАЛЕРИЯ „ПЕТКО ЗАДГОРСКИ”

  • 28 Мар 2024
  • 75
*Изложбата „Графичен дизайн” с над 100 пана ще представи Петър Пецин тази вечер в Бургас

МИНИСТЪР КРЪСТЮ КРЪСТЕВ ВРЪЧИ ДВЕ НАГРАДИ НА ОФИЦИАЛНАТА ЦЕРЕМОНИЯ НА СЪБИТИЕТО „ИКАР“ 2024

  • 28 Мар 2024
  • 69
Министърът на културата Кръстю Кръстев връчи две награди– за куклен театър на Държавния куклен театър в Стара Загора и за драматичен театър – на Народния театър „Иван Вазов“.

Икономически полицаи от ОДМВР-София предотвратиха продажбата на близо 120 кг негодни хранителни продукти

  • 28 Мар 2024
  • 67
В хода на проведена през вчерашния ден специализирана полицейска операция служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в областната дирекция извършили съвместни проверки с представители на Областната дирекция по безопасност на храните.