Откриха още 17 мумии на юг от Кайро

Египетски археолози откриха 17 мумии в катакомби в провинция Миня на юг от Кайро, съобщиха от ресорното министерство на страната. "Намерихме катакомби, в които има множество мумии", каза Салах ал-Холи, професор по египтология в Кайро, който оглавяваше екипа, направил откритието в област Туна ел-Габал. Той уточни, че мумиите вероятно не са на владетели или високопоставени хора. По-скоро става дума за първия човешки некропол, намиращ се в централен Египет с толкова много мумии. Туна ел-Габал датира от гръцко-римския период между ІІІ в. Пр. Хр. и ІІІ в. Сл. Хр. Две години по-рано гробище, в което са заровени над 1 милион мумифицирани човешки тела, откриха археолози в централната част на Египет южно от столицата Кайро. Учените предполагат, че тези хора са умрели преди около 1500 години, когато Египет е бил под властта на Византийската империя. За разлика от други подобни находки, във въпросния некропол лежат обикновени граждани, а не фараони и аристократи, смятат археолозите. Непонятно е обаче защо телата са толкова много, тъй като околните села някога не са били толкова гъсто населени, че да образуват такова огромно гробище, а близките градове са имали собствени места за погребения. Учените са забелязали, че намерените мумии са били групирани по цвета на косите. Може те да са представлявали отделни семейства и генетичният анализ в бъдеще ще покаже дали това е така. При някои от тях са се съхранили и зъбите, които са в отлично състояние. Един от покойниците пък бил с ръст 2,13 м. Некрополът Фаг Ел Гамос е известен отпреди около 30 години, но археолозите правят там все нови и нови открития. Мумиите там са заровени без саркофази и вътрешните им органи не са били отделени. С тях са намерени и друхи, ювелирни издеия, стъклени мъниста, дори детски обувки. Източник: Actualno.com

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 86
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 96
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 98
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 137
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 114
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.