Откриха ”СуперЗемя”, където може да има живот

Астрономи откриха 60 нови планети, сравнително близо до нашата, и на много от тях би могло да има живот, пише "Индипендънт". Новото е, че около всички най-близки до Слънцето звезди има планети в орбита. И на някои от тях има условия за живот. Най-обещаващата измежду тях наричат "СуперЗемя". Откритието е в рамките на дългогодишния "лов" на т. нар. екзопланети - такива, които са извън Слънчевата система. Международен екип учени откриха нови 54 потенциални планети, съобщава британският всекидневник. (Далечните планети се търсят по косвени признаци, например определено "примигване" на една или друга звезда; нужни са още усилия, за да се разбере дали "потенциалният" обект действително е там.) Заедно с вече твърдо установените екзопланети астрономите може би са открили общо 114. И поне някои измежду тях приличат на Земята, и са годни да приютят живот, казаха изследователите. "СуперЗемята" е топла и има скална повърхност. Тя е открита в система, четвърта по отдалеченост от Слънчевата. Тази планета, известна като Глизе 411-b, подсказва на астрономите, че около всички звезди близо до нашето Слънце кръжат планети. Резултатите се основават на почти 61 000 индивидуални наблюдения на 1600 звезди, извършени за над 20- години от американски астрономи с телескопа Keck-I в Хавай. Тези наблюдения са от системно изследване на екзопланетите, започнато през 1996 година от астрономите Стив Вогт и Джефри Марси от Калифорнийския университет и Пол Бътлър от научния институт Карнеги във Вашингтон. Д-р Туоми, единственият европейски изследовател работещ по проекта и водеше анализа на данните, сподели, че е завладян от мисълта, че планети има около най-близките звезди: "Това е нещо, в което астрономите не бяха убедени, дори само преди 5 години". Изследването на групата ще бъде публикувано в научното издание "Астрофизикъл джърнъл". http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Общината извършва сериозен ремонт в помощното училище

  • 23 Юли 2019
  • 51
Тази година Община Бургас прави рекордна инвестиция в нови образователни програми и ремонт на образователна инфраструктура, цели 40 % от общия й бюджет. Част от средствата са насочени към едно малко, но важно училище.

Стогодишната футболна история на „Черноморец“ ще оживее в изложба

  • 23 Юли 2019
  • 63
Изложба в центъра на града ще покаже едни от най-паметните моменти от стогодишната история на футболния „Черноморец“ Бургас. Изложбата, която ще бъде разположена до сградата на Община Бургас, ще покаже различни периоди от развитието на клуба.

Свинско с африканска чума не се продава

  • 23 Юли 2019
  • 53
Няма месо с африканска чума в търговската мрежа, увери началникът на отдел "Здравеопазване на животните" към Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ д-р Александра Митева.

Иван Гешев за атаката на НАП: Фирмата, в която работи Кристиян, се занимава с киберрекет

  • 23 Юли 2019
  • 73
Отначало за атаката срещу НАП разследването започна срещу лицето, което знаете - Кристиян. В момента за нас е ясно, че този обвиняем е просто оръдие. Разследването и основната версия, по която се работи е, че фирмата, в която той работи, се занимава с киберрекет.

"Електромагнитна атака" срина ел. захранването на Венецуела

  • 23 Юли 2019
  • 69
Социалистическото правителство на Венецуела заяви, че огромният срив в електрозахранването се дължи на "електромагнитна атака" срещу националната водноелектрическа система, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.