Човечеството е на две минути и половина от Страшния съд

Човечеството се приближи към края на света според Съвета на директорите на изданието "Бюлетин на атомните учени (БАУ)" на Чикагския университет, който премести "Часовника на Страшния съд" на 2,5 мин. преди полунощ. Това става за първи път след 1953 г., когато САЩ и тогавашният Съветски съюз изпробваха водородни бомби, а човечеството се намираше много близо до ядрен катаклизъм. Групата цитира "тревожните коментари" на президента на САЩ Доналд Тръмп за използването на ядрени оръжия и възгледите му за климатичните промени наред с други фактори, включително киберпрестъпления и възхода на национализма като допринасящи за мрачната прогнозата. "Решението на Съвета да придвижи часовника с половин минута напред отразява една проста реалност: Когато това съобщение беше огласено, беше само въпрос на дни Доналд Тръмп да стане президент на САЩ", заяви организацията в изявление. Емблематичният часовник стоеше на три минути до полунощ през последните две години. В съобщение, разпространено по-рано тази седмица, от БАУ казаха, че взимат предвид редица развития от последно време. "Възходът на остър национализъм по света, коментарите на президента Доналд Тръмп за ядрени оръжия и въпросите на климата, помръкващият глобален пейзаж за сигурност, който е оцветяван от все по-сложна технология, и все по-голямо незачитане на научна експертиза", бяха сред тези събития, гласи съобщението. От 1947 г. насам екип от нобелови лауреати в БАУ извършва проучване и анализ, за да определи къде се намира "Часовникът на Страшния съд". Независимата неправителствена организация използва данни за оценка на глобалните заплахи, свързани с преговорите по договори, геополитическото напрежение и развитието в света на технологиите. През 1963 г. учените преместиха часовника назад на 12 мин., след като беше на 7. Това стана след като лидерите на САЩ и СССР подписаха Договора за частична забрана на ядрените опити, който сложи край на всички атмосферни ядрени опити. Стрелката се върна на седем минути от полунощ през 1968 г., когато Франция и Китай се присъединиха към надпреварата в ядреното въоръжаване, а САЩ станаха по-ангажирани с войната във Виетнам. Все пак натискът намаля и часовникът тръгна назад с подписването през 1970 г. на Договора за неразпространение на ядрено оръжие. През следващите години той се люшкаше напред-назад - през 1984 г. стигна до алармиращите три минути преди полунощ, когато съветско-американските отношения достигнаха ново дъно - преди да се отдръпне назад до 17 мин. преди полунощ през 1991 г. след края на Студената война. Оттогава стрелките се придвижват все по-близо до полунощ./БГНЕС http://www.nationalgeographic.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 111
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 99
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 98
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 106
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 61
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.