Първият петък 13-и за 2017

Обикновено петък е любимият и най-чакан ден от седмицата, с който приключваме работа и предвещава почивка. Има много суеверни хора, за които такива дни се превръщат в най-омразни и лоши. Тогава хората се плашат допълнително, ако черна котка пресече пътя им, стоят далече от огледала и стълби, отказват да шофират или дори отменят полета си на самолет.

Страхът от петък, 13-и се нарича параскаведекатриафобия или фригатрискаидекафобия.

Около 30% от британците страдат от тази фобия. А ужасът от самото число 13 е трискаидекафобия, което плаши 70% от британците. Съществуват стотици хипотези от къде са се зародили суеверията за „черния петък“. В днешни дни петък, 13-и продължава да оказва огромно влияние върху хората, затова са предприети мерки срещу фаталното число – голяма част от небостъргачите нямат 13-и етаж, много летища пропускат 13-ата писта, доста хотели са без 13-ти етаж или 13-а стая.

Във Формула 1 няма болид с номер 13, улиците във Флоренция нямат номер 13 и т.н.

Следващият петък 13-ти през тази година ще е през октомври.
kmeta.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

  • 29 Мар 2024
  • 24
За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН).

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 90
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 79
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 123
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 110
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.