Американски спътник прави синоптична революция

Американски спътник прави синоптична революция Любопитни Снимка: БГНЕС
В САЩ планират в събота (19 ноември) да изстрелят спътника GOES-R, който „ще предизвика революция” в прогнозирането на времето. Това съобщи на брифинг в четвъртък заместник-директорът на американското Национално управление по проблемите на океаните и атмосферата (NOAA) Стив Волц, цитиран от РИА-Новости. „Това ще промени правилата в прогнозирането на времето за много години от сега нататък. Несъмнено той ще предизвика революция в прогнозирането на времето”, каза Волц. Агенцията пуска спътника в сътрудничество с НАСА. Спътникът ще бъде изстрелян в 15:42 в събота (42 минути след полунощ в неделя бълг.вр.) от Кейп Канаверал във Флорида с ракета-носител „Атлас V” (Atlas V). Незначителните технически проблеми, които отлагаха старта, са преодолени от United Launch Alliance и компанията е сигурна в готовността на ракетата за успешен старт. Прогнозата за времето в деня на изстрелването е благоприятна. Спътникът ще бъде качен на геостационарна орбита и в групата GOES той ще стане 16-ти след първия, започнал работа през 1965 година. Очаква се първата информация в тестов режим да започне да пристига от сателита два-три месеца след установяването му на орбита, а пълноценната му работа да започне не по-рано от шест месеца след изстрелването. През годината ще бъде решено кой точно регион ще наблюдава спътникът. Мисията GOES-R се нарича в САЩ „историческа”. Сателитът ще бъде най-новият и най-мощният в сравнение със своите предшественици от серията. Той има шест нови инструмента, снимките, които ще предава ще са с висока резолюция и предаването на информацията ще се осъществява в реално време. „Това е като прехода от черно-бяла към цветна телевизия с висока резолюция”, съобщи представителят на агенцията. Според Волц информацията от сателита ще има критично важно значение за спасяването на живот, включително при необходимостта от оперативно прогнозиране по време на приближаването на урагани. Част от инструментите ще следят и Слънцето за получаване на информация за слънчевото време, което оказва въздействие върху ситуацията на Земята. Сега в орбита са три спътника GOES. Зоната, която покриват са САЩ, страни от Латинска Америка, акваторията на Тихия и Атлантическия океан, канадския юг. От NOAA уверяват, че всички страни от зоната, която ще покрива сателитът, която е ограничена в Западното полукълбо, ще имат достъп до информацията, която ще идва от него. Американските учени ще получат два метеорологични спътника от серията GOES до 2024 година. До 2036 година САЩ планират да се осъществи изстрелването на общо четири идентични спътника от серията GOES: GOES-R GOES-S, GOES-T, GOES-U. Цената на един сателит е около 500 милиона долара, а предвиденото време за работа на всеки от апаратите е 10 години. /БГНЕС http://www.nationalgeographic.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 63
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 67
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 113
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 106
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.

Опциите са изключително стеснени, каза Румен Радев за избора на служебен министър-председател

  • 29 Мар 2024
  • 84
Опциите са изключително стеснени, каза пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.