« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Защо птиците и рибите ядат пластмасата в океана

Защо птиците и рибите ядат пластмасата в океана Любопитни Албатрос от застрашения вид Phoebastria nigripes се храни с пластмасови боклуци край Хавайските осторви. Снимка: Франс Лантинг, National Geographic
Океаните са пълни с пластмасови отпадъци и стотици морски видове ги ядат във внушителни количества. Досега въпросът защо толкова много животни – от най-малките зоопланктони до китове - ги бъркат с храна, оставаше загадка. Ново проучване изглежда е намерило обяснението: пластмасата мирише на храна. Крилът – малките ракообразни, които служат за основна храна на много морски птици, се храни с водорасли. При естественото си разграждане в океана водораслите излъчват миризма на сяра, известна като диметилсулфид (DMS). Морските птици, търсещи крил, знаят, че миризмата на сяра ще ги отведе до вечерята им. Но така те попадат в капана на обонянието, защото плаващите полета с пластмасови отпадъци са идеална платформа за струпване на водорасли, които излъчват миризма на DMS и подвеждат птиците, че това са пасажи от крил. Пластмасовите отпадъци се трупат бързо в световния океан и всяко десетилетие количеството им се удвоява. През 2014 г. световен анализ сочи, че пластмасата в океана възлиза на четвърт милиард метрични тона, като голяма част е под формата на частици с размера на оризово зърно. Установено е, че над 200 животински вида консумират пластмаса: костенурки, китове, тюлени, птици и риба. Особено застрашени са морските птици – според проучване от миналата година буквално всички морски птици ядат вредния отпадък. Учените дълго смятаха, че животните обичат пластмасата в океана, защото прилича на храна. Морските костенурки например често вземат прозрачните найлонови торбички за медузи, а други морски животни, в това число и рибите, поглъщат микро частиците защото наподобяват обичайната им храна. Но проучването за ролята на миризмата при консумирането на пластмаса е първо по рода си и ще се окаже изключително важно. http://www.nationalgeographic.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 231
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 273
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 211
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 266
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 232
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.