Учени са на път да разгадаят мистерията на тъмната материя

Учени може би са направили едно от най-важните открития в астрономията – какво представлява тъмната материя, която съставлява 85% от нашата Вселена. Смята се, че съществуването на мистериозната материя би дало отговор на въпроса защо галактиките се въртят. Ако те бяха съставени единствено от звездите, които виждаме, щяхме да наблюдаваме как те летят във всички посоки. Допълнителната маса, и следователно допълнителната гравитация, биха могли да ни дадат обяснение защо това не се случва. През 1977 г., докато изучават квантовата хромодинамика на черната материя, учените Роберто Печеи и Алън Куин разкриват съществуването на аксионите - леки стабилни частици, които не носят електричен заряд, но в силни магнитни полета индуцират възникването на фотони. По-късно космолозите установяват, че аксионите трябва да са много по-леки от неутриното – според теоретични оценки техните маси се измерват с милионни части от електронволта и са основна съставна частица на тъмната материя. Но колко точно се съдържат в нея никой не е открил. Сега обаче, благодарение на супер компютър, учените са успели да калкулират колко трябва да бъде масата на един аксион, ако той наистина е основна частица на тъмната материя. Те са разкрили, че тя би трябвало да възлиза на 50 -1 500 микроелектронволта – или казано по друг начин – те трябва да са 10 милиарда пъти по-леки от един електрон. Изследователският екип е стигнал и до заключението, че на всеки кубичен сантиметър от Вселената се намират приблизително 10 милиона аксиони. И тъй като черната материя има тенденцията да се "скупчва", това означава, че в Млечния път аксионите са по цял трилион на кубичен сантиментър! Това решаващо доказателство ще позволи на физиците да търсят тази невероятно малка частица в нашия свят. Разкриването на същността на тъмната материя би било откритие със стойността на „Хигс Бозона” (смятано от някои за най-голямото научно откритие в областта на физиката от началото на XXI век). И дори би спомогнало да открием истинските причини за Големия взрив. Според изследователя д-р Андреас Рингвалд от изследователския център ДЕСУ в Германия, без това доказателство търсенето на истината за тъмната материя би отнело десетилетия. За професор Золтан Фодор от Университета „Вупертал” в Германия екип от Университета „Йотвос” в Унгария, чието дело е революционното откритие, настоящите данни биха съкратили значително този времеви период. /БГНЕС http://www.nationalgeographic.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Опциите са изключително стеснени, каза Румен Радев за избора на служебен министър-председател

  • 29 Мар 2024
  • 13
Опциите са изключително стеснени, каза пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.

140 състезатели ще участват в националния турнир по кудо „Купа Бургас“

  • 29 Мар 2024
  • 19
На 31 март от 11.00 ч. в спортна зала „Никола Станчев“ ще се проведе националният турнир по кудо „Купа Бургас“. Организатори са СК „БУШИДО Бургас“ и Община Бургас.

Даниел Петров: Край със смяната на статута на земеделските земи, за да се превръщат във фотоволтаични паркове

  • 29 Мар 2024
  • 38
Днес в Народното събрание бяха разгледани, гласувани и приети предложения на народния представител от “Възраждане”, Даниел Петров в Закона за собствеността и ползването на земеделската земя, по отношение на прекратяване на порочната практика за смяна на статута на обработваемите земеделски земи, мери и пасища, с цел превръщането им във фотоволтаични централи.

ЗАПОЧНА ТРЕТИ ЕТАП ОТ ОБНОВЯВАНЕТО НА ПЪТ BGS1033 - ОТ БЪЛГАРОВО КЪМ МАГИСТРАЛАТА

  • 29 Мар 2024
  • 71
Започна трети етап от проекта за обновяване на път BGS1033.

На 1 април ще чуете сирените

  • 29 Мар 2024
  • 80
На 01.04.2024г. от 11.00ч. ще се проведе тренировка по ранно предупреждение и оповестяване на населението при бедствия и за въздушна опасност.