« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Анамария Коева: Уча се светът вътре и светът вън да се обичат

За Анамария и световете

Толкова млада, с толкова богата и разнообразна творческа биография, талантливата Анамария Коева не спира да търси нови светове, жадна да покаже живота като творческа отдаденост и да търси „своята идентичност като българка и човек“.
За нея изкуството – изобразително и поетично - е начин за себеоткриване и непрекъснат асоциативен диалог с хората, които са й много интересни. „Вдъхновява ме желанието да изпитам света през техните сетива“ – казва Анамария, водена от любопитството си към всичко, което всъщност я прави по-силна и учейки се „светът вътре и светът вън да се обичат“.

Роза МАКСИМОВА

- Честита нова книга, Анамария! Четвърта поред. Какво се случи между първата и четвъртата книга, освен че порасна?

- Благодаря ти, Роза, благодаря и за поканата! Всъщност интервалът е точно 10 години. Между първата и четвъртата книга, освен втората в Македония и третата в България, се случи и първата ми самостоятелна изложба в България, както и втората в Краснодар, Русия /усмихва се/. Също така половината от това време вече живея в Единбург, Великобритания, а там се случват също много любопитни неща, които аз тепърва започнах да разказвам на уебсайта си, www.anamaria.space :)

- „Мълчание по Бредбъри“ – как избра заглавието? Какво внушаваш на читателя с него?

- Заглавието е вдъхновено от "451° по Фаренхайт" на Рей Бредбъри, чието откритие на много ранна възраст дължа на майка ми, художничката Златка Коева. Баща ми, художникът Дончо Коев, пък ме запозна със Салвадор Дали. 20 години по-късно в съзнанието ми се получи асоциативен диалог между писателя и художника. "Научаваш/ Библията на съвестта/ наизуст/ и я изгаряш." В книгата на Бредбъри пожарникарите не потушават пожари, а подпалват книги. Хора-книги научават произведения наизуст, за да ги спасят. Аз открих връзка между тази идея и Сиси - герой на Бредбъри от разказа му "Пътешественичката". Там Сиси пътува не във времето и пространството, а в душите на хората. Тя опознава света чрез техните сетива и за мен се превръща в човек-енциклопедия, човешка енциклопедия. Хората са ми много, много интересни. Затова и когато се разходих из Париж в своето сюрреалистично настроение и видях силуетите на посетителите на музея Орсей пред така известния часовник, веднага видях визията на книгата. Часовникът се превърна в сцената на лирическите герои, а корицата е затишието пред музиката...

- Имаш много кратки и много дълги стихотворения. Как се получават толкова различни – по какво определяш колко да е дълго стихотворението?

- Стихотворението винаги само определя. Всъщност мога да споделя една тайна с читателите - стихотворенията ми винаги са дълги, но ги редактирам дълго и непреклонно, докато не остане само есенцията. Има нужда от свободно пространство между мен и читателя - краткостта (не прекалената) е важна, за да може всеки да допълни нещо в нашия диалог.

- Повечето /а сякаш и по-дългите/ са посветени на определени хора. Какво те вдъхновява – самите хора, на които са посветени стиховете, нещата, които им казваш чрез стиховете си, или нещо друго, твое си?

- Правилно си забелязала, Роза, всъщност всички стихотворения са посветени на хора /усмихва се/. Вдъхновява ме желанието да изпитам света през техните сетива - както Сиси, пътешественичката.

- В момента живееш в Шотландия. Как се чувстваш там?

- В Шотландия се чувствам прекрасно, това е страната, която, предизвиквайки ме с непознатото, ми подари възможността да изследвам моята идентичност на българка и на човек. Затова Шотландия винаги ще бъде специална за мен, дори и това търсене в бъдеще да продължи някъде другаде. Присъствието на българското в Шотландия и на епизодите от живота ми в България между някои от семестрите в Шотландия е много важно за процеса на търсене.
Един от най-важните етапи в развитието ми в Единбург беше годината, в която преподавах в българското училище там. Учениците са българчета, които са отделени от България на много ранна възраст. Беше истинско удоволствие да се търсим, намираме и да порастваме заедно. Свързваше ни нещо толкова специално и беше чест да предам от своя опит в изграждането на идентичността си на българка на запад.
В моята специалност в Единбургския университет, архитектура, няма други българи в моя випуск, и имам възможността да общувам с целия свят и да творим заедно. С няколко приятели създадохме и архитектурно студио, в което в момента развиваме виждането си за бъдещето на архитектурата.
В Единбург съм част и от международното семейство на Ротаракт, към което се присъединих още в България.

- Кои са твоите мостове, Анамария?

- Ако построя мостове към себе си.... ще бъда ли още изкушение? Ако събирам чувства, за да ги спася, ще бъда ли Ной, или грешница? Подобно на хората-книги в романа на Бредбъри, аз обичам да спасявам в себе си. За тях трудно се говори, възможно е да ги споделиш само ако си уговориш среща на моста на поезията. В този смисъл мостовете, които строя, не водят винаги към мен, напротив, обикновено те са породени от желанието да достигна Другия. Ако не опитам, ще бъда ли?

- Когато те боли душата, кое те държи изправена?

- Любопитството към всичко, включително към болката. Моята майка-птица Ро, прекрасната поетеса Роза Боянова е права, когато казва, че съм прекалено млада за болката. Благодарение на любопитството се случва това, което не мога да кажа по-добре от моя пример за подражание в поезията, Любомир Левчев - ставаш по-силен от себе си.

- Коя е твоята лична вселена, Анамария, и кого не би допуснала в нея?

- Моята лична вселена не е никак тайна. Тя е изказана в "Мълчание по Бредбъри" и заснета в илюстрациите, които направих към книгата съвсем, съвсем откровено. В моята вселена са лирическите герои от стихотворенията ми и аз съществувам в тях и благодарение на тях. При нас е добре дошъл всеки, който би се радвал да преведем мълчанието заедно.

- За какво мечтаеш?

- Мечтая да намеря контурите на сбъдването. Уча се светът вътре и светът вън да се обичат.

*Анамария Коева е родена през 1993 година в Бургас. Завършила е Природоматематическа гимназия “Акад. Никола Обрешков“, а в момента учи архитектура в The University of Edinburgh, Великобритания и работи като архитектурен асистент. От септември 2015 е и преподавател в неделното българско училище в Единбург. Гостува на Българския културен институт в Лондон като участник в спектакъла „Рисувани стихове в музика“ (2015), а през 2014 е представител на България в Международен поетичен фестивал, Нови Сад.
Носител е на национални и международни награди, сред които: The Edinburgh Award 2015, голямата награда в конкурса „Петя Дубарова“ (2012), номинация във Втория европейски конкурс за книга на английски, наградата за млад автор в Националния конкурс за хайку на свободна тема.
Автор е на книгите: „Полет на автостоп” (2012, двуезична, изд. “Български писател”); “Почерк” (2010, изд. “Макавей”, Скопие); “От покрива на дъгата” (2008, четириезична, изд. “Балтика 2002”), „Мълчание по Бредбъри“ (2018, двуезична, изд. "Бургаска писателска общност").
Има две самостоятелни изложби – „Настроения“ (2013, Галерия „Арт Союз“, Краснодар, Русия), и „Хронология“ (Галерия De’Art, Бургас, България).

**
Посягаш вътре в себе си,
изваждаш нещо,
подаваш го на смисъла.
Топлите влажни зрънца
на грапавия му език
допират плътта.
Покълват
в пръстта
на твоето самотно тяло
Превръщаш се
във техен спътник.

Вече има
какво да те задържа
тук.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Съдът пусна на свобода обвиняемия за поругаването на гроба на патриарх Неофит

  • 18 Апр 2024
  • 168
Обвиняемият за поругаването на гроба на Патриарх Неофит Иво Димитров беше пуснат на свобода от Софийския районен съд, където беше гледана мярката му за неотклонение, предава БНТ.

ПОДКРЕПА НА БУРГАСКИЯ ПРОЕКТ ЗА ИНТЕГРИРАНА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА В СТАРА ЗАГОРА, КАЗАНЛЪК И НОВА ЗАГОРА

  • 18 Апр 2024
  • 205
Проектът на Община Бургас за нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион получи подкрепата на гражданите на Стара Загора, Казанлък и Нова Загора.

10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания в с.Атия

  • 18 Апр 2024
  • 218
10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания беше отбелязан днес с голямо тържество.

РС-Бургас участва в регионални консултации по програма за дуално обучение

  • 18 Апр 2024
  • 222
Регионалният съвет на КНСБ в Бургас участва в регионални консултации за подготовка на програма ДОМИНО 2 по Швейцарско-българската програма за сътрудничество. Те се проведоха в Областна управа – Бургас.

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол

  • 18 Апр 2024
  • 197
От 14 часа днес път III-9901 Царево – Ахтопол - Резово, в участъка на моста над река Изгревско дере, е отворен за движение