« септември 2018 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Яна Вълчева: Изкуството е инструмент за докосване на душата, а душата се нуждае най-вече от любов

За Яна Вълчева и сезоните на любовта

Стихове, писани във времето, изживени, изчувствани, събрани в стилна черно-бяла книжка, идват да ни потопят в един прекрасен миг след лятото. Миг любов, копнеж, щастие, криещ „една смесена емоция – нещо между влюбен летен залез край брега и есенна носталгия в очите на момиче“. Това ни поднася Яна Вълчева в третата си книга „Миг след лятото“, книга за любовта - нежна, изящна, силна и вечна. Безсезонна.
За някои поети любовта има пет сезона, с онова красиво, романтично и чувствено циганско лято. За Яна сезоните на лю бовта са три и половина. Половиният сезон е зимата – „тъжна, студена и затова трябва да е кратка“, казва Яна. И точно затова любовта няма сезони – на нея не са подвластни годишните времена. А и не трябва. Любовта е жива, тя диша, тя грее, тя шества, пирува и властва в душите и никакви сезони не са й нужни. 

Роза МАКСИМОВА

- Честита трета книга, Яна! „Миг след лятото“ е заглавието й. Каква е магията на този миг? Какво крие той? 

- Благодаря, Роза! Миг след лятото е заглавието на едно от стихотворенията в книгата, по което със Силвия Колева и Неви Мирков създадохме една прекрасна песен. Именно затова избрах същото заглавие и за книгата. Този миг крие една смесена емоция – нещо между влюбен летен залез край брега и есенна носталгия в очите на момиче...

- Книгата е искрена изповед на една влюбена, обичаща и обичана жена. Трудно ли се пише за любовта? Какво ново откри за любовта?

- За любовта се пише най-лесно. Любовта е това, за което всеки автор има потребност да пише и всеки читател има потребност да чете. Изкуството е инструмент за докосване на душата, а душата се нуждае най-вече от любов. В тази книга читателите ще бъдат докоснати и от въздействащите фотографии на талантливия Пейо Пеев от Art studio Allure. А относно любовта това, което аз открих за себе си е, че тя е навсякъде, достатъчно е да си на нужните честоти, за да я видиш. Тя не е само в драматичните сюжети между двама, тя е и в най-малкия жест, в един топъл поглед, в копнежа да усмихнеш някого.

- Какво е нужно на човек, за да е щастлив? Коя е мярката за щастие, според теб, Яна?

- Щастието е низ от мигове, не можеш да го притежаваш завинаги. Но е по-лесно да го почувстваш, ако се обръщаш навътре към себе си и се опиташ да разбереш от какво действително имаш нужда. Мярката за щастие е топлината на настоящия момент.

- Според мен тази книга е един своеобразен календар на любовта – в нея има стихове за любовта, цъфтяща през пролетта, през лятото, през есента. Любовта грее през всички сезони. Но на мен ми като че ли ми убягва зимата в поезията ти… Права ли съм? Какво е зимата според теб /ако сметнем, че сезоните са метафора на живота/, къде е тя? Има ли място в поезията ти?

- Календар на любовта е точно това, което исках да се усеща в тази книга. Зимата в моята поезия е тъжна и точно затова е кратка. В реалния живот свързвам този сезон с безброй празници, с любимите ми коледни вечери, с рождените дни на всички в моя дом. Но когато пиша за любов, зимата често е студена и самотна. Всъщност и в есента се усеща лека тъга, но там емоциите са смесени и красиви. Любовта е сезонна и за да е истинска, тя трябва да преминава през всичко. Все пак е добре зимата да е кратка.

- В повечето случаи поезията идва, когато любовта си отива. Но при теб май не е така? В какво състояние на духа пишеш, Яна?

- При мен любовта не си отива. Аз я трансформирам, пазя я дълбоко в душата си, за да я раздавам в стихове. Пиша винаги, когато нещо ме вълнува. 

- В книгата има много нежни, топли и трогателни стихове за още един любим човек - мама. Майката е най-специалният човек в живота ни. С годините любовта ни към мама се усилва. Кой е най-ценният урок, който си получила от твоята майка? На какво искаш да научиш сина си?

- Най-ценното, което моята майка ми даде, е безусловната любов и усещането, че не трябва да пропускаме важните неща. Давам същото на сина си на свой ред. Бих искала да го науча да живее смело, да обича, да преследва мечтите си и да разширява светогледа си непрекъснато. Бих искала да му кажа, че най-трудното нещо е да разрушиш собствените си стени и страхове, но когато го направиш, виждаш пред себе си далечни хоризонти. Надявам се да го открие за себе си.

- Може би това е посланието на твоята книга?

- Посланието на книгата ми е финалът на едно от стихотворенията в нея: „Неадресирана изпращай любовта, /стопявай разстояния и време. /Обичай тихо, с цялата душа! /Това не може никой да ти вземе...“ - Твоите стихове са много мелодични, ритмични, звучат песенно. Има ли други написани песни по тях? - Да, вече споменах едноименната песен „Миг след лятото“. С Неви и Силвия планираме да запишем още две песни в близко бъдеще. Преди това с Александър Валериев и Галя Ичеренска записахме „Цялата съм лято“ и „Дълг към душата“, пак по стихотворения от книгата. Алекс е с мен от самото начало и съм сигурна, че ни очакват още много хубави творчески проекти.

- Ти имаш и детски стихове. Да пишеш за деца е голяма отговорност. Кое те провокира да пишеш за деца?

- Провокира ме майчинството. Исках да бъда по-близо до детето си и в тази си роля. Исках да му дам специален спомен от детството му, затова написах няколко стихотворения, а тази година издадох приказен сценарий в рими, който озаглавих „Вълшебни златни сърчица“. Написах тази книжка специално за децата от детска градина „Вълшебство“, която посещава Валентин.

- Кое е особеното на детската аудитория? Как според теб можем да привлечем интереса на децата към книгите?

- Децата са най-приятната аудитория, те се радват от сърце. Заучават думичките и рецитират възторжено. Според мен те обичат книгите. Просто трябва да им даваме възможност да четат, да рецитират, да пресъздават.

- Кое е по-лесно – да пишеш за деца или за възрастни?

- Да пишеш трябва да е лесно винаги, защото човек пише спонтанно, поради потребност. Аз пиша за любовта, във всичките й форми.

- За какво мечтаеш, Яна?

- Мечтая да следвам сърцето си, да се чувствам жива през целия си път и да правя любимите си хора щастливи. Мечтая, когато някой чете мой стих, да разпознава душата си в него. Мечтая талантливи композитори, музиканти и певци да обличат все повече мои стихове в красиви мелодии, за да чувам как непознати хора си припяват съкровените ми копнежи...


Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

1100 изпълнители ще участват в осмия национален фестивал „Сребро в косите, песен в душите“

  • 25 Сеп 2018
  • 53
Само след два дни започва осмото издание на националния фестивал "Сребро в косите, песен в душите, край морето на Бургас". 100 състави и 30 индивидуални изпълнители или общо 1100 участници ще излязат на сцената в залата на НХК в четвъртък и петък от 10.00 часа.

Украйна прекратява Договора за приятелство с Русия

  • 25 Сеп 2018
  • 38
На 24 септември Русия получи официална нота от Киев за непродължаване на Договора за приятелство, съобщи във вторник пред журналистите директорът на департамента по въпросите на ОНД (Общността на независимите държави) към Министерството на външните работи на Русия Андрей Руденко.

Алпинистът Атанас Скатов ще разкаже на живо за хималайските си приключения

  • 25 Сеп 2018
  • 51
Известният български алпинист Атанас Скатов ще гостува в Бургас, за да изнесе мотивационна лекция и да представи последната си книга "Гашербрум". Срещата с него е насрочена за 19 часа на 4 октомври в експоцентър Флора.

Есента дойде със слани и хладно време

  • 25 Сеп 2018
  • 53
Ако някой разчита на завръщане дори на близи до тези температури, които имахме до вчера, следва да има предвид, че това ще се случи, но трайно - не по-рано от април. През следващите дни ни очаква есенно време, с ниски стойности.

Иван Иванов: Природният газ ще поскъпне с не повече от 8%

  • 25 Сеп 2018
  • 50
Повишаването на цената на природния газ за битови потребители и бизнеса ще бъде с не повече от 8% от 1 октомври. Това каза председателят на КЕВР Иван Иванов на откритото заседание за обсъждане на искането на "Булгаргаз" за повишение на цената на синьото гориво.