« ноември 2018 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Симона Харизанова: Не мога да разкрия големите си мечти, но пред всички заявявам, че ще ги постигна

За Симона, за мечтите и дръзновението

Симона Харизанова завършва Немска езикова гимназия в Бургас след няколко дни. Непосредствено преди дипломирането й говорим за младостта и нещата, които ни правят по-добри, по-силни и по-мотивирани да продължим напред; за училището – с обич, признателност и малко тъга; за „нещата“, които ни правят именно „нас“; за мечтите – по-малки и големи, които тя не споделя, но открито и смело заявява пред всички, че ще ги постигне. Защото е силна, защото е дръзка, защото има самочувствие и защото вярва в себе си. И защото има криле.
На добър час, Симона!

Роза МАКСИМОВА

- Симона, завършваш Немска езикова гимназия след броени дни. От тук нататък накъде?

- Много мислих за бъдещето си и образованието ми, смених много специалности в ума си. Премисляйки добре всеки един вариант, който ми е предоставен, стигнах до избора да уча в Софийския университет - Немска филология със скандинавистика.

- С какви чувства се разделяш с класа, със съучениците, с учителите? С какво ще запомниш ученическите години?

- Хората казват, че ученическите години са най-хубави - така е! Всичко е толкова безгрижно и ненатоварващо, естествено, всеки тийнейджър си има своите проблеми. Уважавам учителите си, благодарна съм на това, на което са ме научили, а то никак не е малко. Немската гимназия наистина те учи на дисциплина и те подготвя за реалността. Немската гимназия е тази, която ме изгради като личност. Ученическите ми години минаха адски бързо, което пък е знак, че ми беше много хубаво. Много съм се забавлявала, но никога няма да забравя контролните на думи, които правехме през ден, ха-ха…
Всеки един момент в тази гимназия го оценявам и определено ще ми е тъжно. През много трудности минах с класа ми и със съучениците ми, създадох истински и, надявам се, дълготрайни приятелства! /усмихва се/

-
Какво очакваш от бъдещето?

- Постигнати цели! Стремя се да постигна всяка една моя мечта и цел. Животът ти е такъв, какъвто ти сам си го направиш! Затова от бъдещето си очаквам само хубави неща. Готова съм и за неприятните неща в живота, но лошите моменти ме мотивират повече и ме правят по-силна.

- Пишеш прекрасни стихове. Разкажи ни за тая твоя страст – кога те откри поезията?

- Всъщност тази история е наистина странна, поне за мен. Всичко се случи преди четири месеца. Една нощ просто сънувах първия си стих, поезията сама ме откри, ха ха. Никога не съм си и помисляла, че мога да пиша такива стихове и най-интересното е, че музата ми идва, когато си затворя очите или когато тръгвам да заспивам. Веднъж не можех да заспя цяла нощ точно поради тази причина. В главата ми изникваха думи и чувства, които чакаха да бъдат записани. Всяка една дума е изпипана и се е докоснала до сърцето ми, но след като напиша стиха, това чувство просто ме оставя на мира и чака да докосне читателското сърце.

- Кои са любимите ти поети? Коя книга е на нощното ти шкафче в момента?

- Толкова много поети и всичките са от български произход, защото за мен българската поезия е най-хубавата, най-много може да те докосне. За пример не само в поезията, но и в живота са ми Христо Ботев, Иван Вазов, Никола Вапцаров, Пенчо Славейков, Димитър Калбуров… Обожавам ги, гордост за българския народ! В момента чета повече романи и книгата, която ме грабна с историята си, е „Любов“ на Елиф Шафак.

- А фотографията? Какво място заема тя в ежедневието ти?

- Започнах с фотографията преди три години и половина, първите две години усърдно се занимавах с това, изучавах я, учеха ме и се упражнявах. Сега това е нещо като за забавление, може би на месец по две-три фотосесии.

- Какво обичаш да снимаш? Участваш ли в изложби?

- Портрети. Целта ми е да снимам обикновени хора, влезли в някаква роля, и да създам някаква история, която да докосне човек и да го накара да се замисли. Фотографията е поезия през обектив! Участвам в изложби и самата аз организирах един фотоконкурс миналата година, който мина успешно с подкрепата на Интеракт клуб „Пиргос“ - Бургас.

- Имаш ли написани стихове по някоя снимка, която си направила, или обратно – снимка да те е вдъхновила да напишеш стихотворение?

- Не, за съжаление нямам, защото отскоро пиша стихове.

- Имаш още едно хоби – танците. Лично аз откривам ритъм и живот в стиховете ти, което свързвам с танците. Какво ти дава танцът?

- Танците… Те ми дават силата да живея, въздух да дишам, свобода да обичам! На този етап от живота ми те са най-важното, всяко едно движение изразява моите чувства, много вложих в танците, мога свободно да кажа ,че танците са моят живот! Когато обичам - танцувам, когато мразя - танцувам, когато плача - танцувам, смеейки се пък най-обичам да танцувам. Понякога хората влагат цялата си енергия в нещо, за което казват "това е моето нещо". И аз с ръка на сърцето ще кажа: „Това е моето нещо!“

- Какво е Бургас за теб? Готова ли си да го напуснеш, или ще се върнеш пак?

- Бургас е родният ми град , цялото ми семейство е тук, най-важните ми хора са тук, но определено съм готова да го напусна. Бургас наистина е много красив и спокоен град, но не ме привлича. Според мен дейностите за младите в Бургас са ограничени и затова много млади хора си тръгват от него.

- За какво мечтаеш, Симона?

- Хм... Ами като всеки един човек мечтая за къща, за уреден живот, но от друга страна това е много повърхностно, защото материалното те задоволява временно. Мечтая за много по-важни неща като щастие и здраве не само за мен ,а и за близките ми, но големите мечти не мога да ги разкрия, но пред всички заявявам, че ще ги постигна!

- Направи подарък на читателите на в. „Компас“ – снимки например или стих.


Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Новите конституционни съдии се заклеха

  • 13 Ное 2018
  • 73
Новите конституционни съдии се заклеха в присъствието на президента, председателя на Народното събрание, председатели на съдилища. Церемонията се води от бившия главен прокурор Борис Велчев, сега конституционен съдия.

БАН прогнозира тежка демографска криза, "топим" се до 5.8-6.5 млн. души

  • 13 Ное 2018
  • 69
Населението на България може да намалее до 5,8 милиона души до 2040 г., ако не се вземат мерки в борбата с демографската криза. Това обяви на пресконференция в София директорът на Института за изследване на човека и населението на БАН проф. д-р Антоанета Христова.

За Черно море в древността разказват в музея тази събота

  • 13 Ное 2018
  • 71
Черно море през погледа на историците е предмет на музейната лекция тази събота - 17 ноември. Милена Дамаскова от Археологическата експозиция ще обобщи изследванията върху развитието на родното крайбрежие в древността и как то се е повлияло от динамиката на покачване и спадане на морското равнище.

Зимното поддържане на пътищата е в сила, 3000 снегорина са в готовност

  • 13 Ное 2018
  • 71
От днес се въвежда зимното поддържане на републиканската пътна мрежа, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". АПИ призовава шофьорите, ако досега не са сменили летните гуми на автомобилите си със зимни да го направят.

С концерт честваха 122 години Тракийско дружество

  • 12 Ное 2018
  • 119
Тракийско дружество "Екзарх Антим I" отбеляза 122 години от своето основаване. С голям концерт тракийци честваха още една година от своята дълга история като работеща организация, която обединява бургаските тракийци и защитава тракийската кауза.