Социологът доц. Иво Христов: Брекзит е хроника на една предизвестена смърт

Иво Христов е роден на 5 септември 1966 г. в Киев. Магистър по право и доктор по социология на правото на Софийския университет “Св. Климент Охридски” с дисертация на тема “Правна регулация и модерност - социологическо изследване на два типологични случая: Западна Европа и България” (2003). Доцент е в катедра “Приложна и институционална социология” във философско-историческия факултет на Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”. Преподава “Социология на правото”, “Теория на модернизациите”, “Историческа социология на модерните институции” в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” и в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Специализирал е в Международния институт по право във Вашингтон, САЩ (2000), Московската школа за политически изследвания. Експертен сътрудник на Комисията по правни въпроси към 38-ото, 39-ото, 40-ото и 41-вото народно събрание - Какъв е вашият първи прочит на резултата от Брекзит, доцент Христов?

- Това е хроника на една предизвестена смърт. Великобритания влезе на практика насила в Европейския съюз. През цялото време тя имаше и има особен статут в него, за разлика от всички останали. Тя имаше и има особени преференции по отношение на данъчно облагане, по отношение на вноски в общия бюджет на ЕС, по отношение на митническа, миграционна политика, политика по сигурността и т.н. Включително и финансова политика. Така че всъщност Великобритания беше за малко тук и си тръгва. Само хора, които не са запознати с историята, могат да твърдят колко е ужасяващо напускането на Великобритания на Европейския съюз. Обединеното кралство подписва съюзния договор относително късно и вероятно има защо. Докато френският президент генерал Дьо Гол беше жив, правеше всичко възможно да не допусне Великобритания в ЕС, защото според него те винаги са били троянският кон на САЩ в Европа. Това е така и сега. Европейският съюз се разклати от икономическа и социална криза и мишките напускат потъващия кораб първи. Това е, което се случва.

- Това ли е по-съществената новина - корабът потъва?

- Британският референдум е като лакмус за процесите, които се случват в съюза. Битка си дадоха две лобита вътре в международния транснационален финансов капитал, които диктуват движението на геополитиката. Това е началото на края на Европейския съюз в този му вид.

- Но Великобритания е един от най-богатите и важни членове на общността.

- Вижте, Великобритания не е онази велика империя, за която мислим. В момента тя е една деиндустриализирана държава благодарение на Европейския съюз. Тя е просто една средноголяма държава, с население около 50-60 милиона, с не кой знае колко добре работеща икономика. Не Брекзит е проблем на Европа. Проблемът е начинът, по който функционира общността, а той е такъв, че отблъсква все повече хора.

- Но все пак Лондон се смята за финансовата столица на света.

- Вероятно и ще си остане такава, докато световният капитал иска. Ситито е доста по-различно от Великобритания. То е с особен статут в държава, която е с особен статут в Европейския съюз. Освен това Ситито в Лондон работи на принципа „въздух - стока - въздух прим”. Това не е реална икономика. И е нормално Ситито да бъде против излизането, защото то играе ролята на диспечер на автономни интереси и няма да може да функционира по същия начин извън рамките на ЕС. Покрай цялата тази шумотевица и безполезни въпроси от сорта дали е изненада резултатът от референдума, ние пропускаме да си зададем най-съществения въпрос: кой задейства този процес, защо и какво очакват от него?

- Кои са тези сили, без да навлизаме в конспиративните теории?

- Няма някакъв център, който е казал „нека Великобритания напусне”. Можем само да гадаем. Има глобални елити, които към този момент имат общи интереси. Може би това е обяснението. От друга страна, тези сили много добре са запознати със скептицизма към Европейския съюз на болшинството европейци и в частност британците, който е широко разпространен към днешна дата. Определено днешната версия на Европейския съюз не е много долюбвана.

- Какво е днес Европейският съюз?

- Със сигурност не е това, което ни го представят - най-голямото достижение на цивилизацията, най-големият вътрешен пазар с най-мощната икономика. Европейският съюз не е нищо друго освен транснационална организация на международни елити, които нямат нищо общо с така нареченото обединение на нации, държави и народи в рамките на ЕС. Това, което ни представят, е свободна зона. Да, наистина има свободно движение на капитали и хора, но те са в една посока - от изток на запад. Затова повечето държави на изток се разрушиха отвътре - без индустрия, без човешки ресурс. Същото между другото се случва и в България, държава, която за кратко време остана без индустрия, с постоянно изтичане на човешки капитал, срещу което получава някакво подаяние от Брюксел.

- Звучи като в онзи виц, при който един ром решил да провери дали е вярна приказката, че пари при пари отиват, но после установил, че е така, но по-малкото пари отиват при повечето.

- Това е така и това се случва в Европа. Бедните източни държави се изтичат на запад. И това е големият проблем на Европейския съюз - болестта на икономиката, на обществото, на съюза. Докато ние се упражняваме в анализи в Ташкент - тези непримирими врагове Индия и Пакистан стават членове едновременно на Шанхайската организация за сътрудничество и този клуб от локална сила се превръща в глобална икономическа сила в рамките на Евразия.

- Вече виждаме, че Испания повдига заговори за връщане на Гибралтар, Шотландия повдига въпроса за нов референдум за независимост, вероятно и други държави ще поискат нещо. Какви ще са последиците от този акт?

- Това е ефектът на доминото. Вижте, Шотландия и Северна Ирландия винаги са били проевропейски и анти Великобритания. Брекзит дава отлични възможности на двете страни от Обединеното кралство да се опитат да се откъснат от прегръдката на Лондон. Освен това не е сигурно, че сценарият за Лондон е само лош. Британия и в момента има особен статут. И дори реално да напусне, може би няма да се промени нейният статут - пак ще е особен, но ще бъде опредметен в някой вариант, който съществува и в момента, така както направиха навремето Швейцария и Норвегия. В рамките на едно общо хлабаво пространство за свободна търговия. Нещо, което Маргарет Тачър винаги е искала. Тя и елитите, които стояха зад нея, винаги са се отнасяли отрицателно към идеята ЕС да стане една голяма свръхдържава. Великобритания няма такива интереси, всъщност тя е много по-тясно обвързана с държавите от бившата колониална общност и разбира се, със САЩ. Това няма да се промени с резултатите от референдума в петък.

- Докато Европа се лъкатуши между пряката демокрация, либерализма, хуманизма и национализма, виждаме, че на Изток се създава огромен икономически съюз. Възможно ли е в бъдеще дестабилизирана Европа да стане придатък на този пазар?

- В близко бъдеще - не. В по-далечно бъдеще може да стане придатък, но не Изтокът и новите икономически центрове, а на САЩ, при това подчертавам, че само Западна Европа ще има шанс да се влее в общия пазар със САЩ. Колкото до Източна Европа, тя в момента се превръща в погранична зона, буферна зона.

- Какъв ще бъде ефектът на Брекзит върху България?

- В България очевидно не се оценява заплахата от ефекта „Брекзит”. Да, тук има някаква свърхвъзбуда и преекспониране на темата, което за България е нормално, доколкото е подмандатна колониална територия и която се радва от това какво се случва в столицата, въпреки че това е последното нещо, което вълнува туземците. В България нито имаме представа какво се случва там, нито си даваме сметка, че то ни касае много, а още по-малко имаме яснота накъде и как да вървим.

- Ако следим действията на българския политически елит, е твърде възможно да паднем между двата стола.

- Няма такова нещо като политически елит в България. Това, което виждаме на върха на държавата от години насам, е трето поколение на хората от комунистическия елит, който е достигнал нивото на безропотния слугинаж.


Източник: trud.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Елена Йончева дава на прокуратурата оригиналния запис на "Ало, Банов съм"

  • 22 Апр 2019
  • 86
Този път Специализираната прокуратура няма да може да се измъкне от разследване, заяви на пресконференция в централата на БСП водачът на листата на партията за предстоящите евроизбори Елена Йончева.

Започва Страстната седмица

  • 22 Апр 2019
  • 114
Последната седмица от земния живот на Господ Иисус Христос се нарича "Велика" или "Страстна седмица", т.е. Седмица на страданията, прелюдия към вечния живот. Животът на Господа наближавал своя край.

Бургас посреща вкусовете на Южна Корея на 17 и 18 май

  • 22 Апр 2019
  • 86
17 и 18 май са дните, в които Бургас ще бъде домакин на двудневен фестивал, представящ културата на Южна Корея. Мястото на събитието е площада пред Пантеона в Морската градина.

Предложение за брак в „Парк Арена ОЗК”!

  • 21 Апр 2019
  • 160
Уникалният басейн „Парк Арена ОЗК” събра двама влюбени.

„Черноморец” се окичи със среброто в „А” баскетболна лига

  • 20 Апр 2019
  • 175
„Академик София-2” триумфира с титлата в „А” група – мъже.