Творци от 4 славянски държави идват през май на литературен форум

Творци от 4 славянски държави ще се включат в тазгодишното издание на Майски срещи "Свято слово", които се провеждат ежегодно в гр. Бургас и се посвещават на делото на първоучителите - светите братя Кирил и Методий. Тази година форумът ще се проведе в дните от 14 до 17 май със специалното участие на писателите Татяна Вуйович Костич и Родолюб Чорич от Черна гора, Наталия Ерменкова и Елена Асатурова от Русия, Весна Ацевска и Санде Стойчевски от Македония и българските участници Наталия Недялкова, Николай Фенерски и младият поет Георги Д. Георгиев. В началото Майските срещи бяха част от "Славянска прегръдка" с главен организатор Елка Няголова от Варна. От 2010 година те са самостоятелен бургаски форум с гости от Русия, Полша, Сърбия, Македония, Украйна, Хърватия, Чехия и България, на който всеки се чувства специален, получава нужното внимание, възможност за изява и покана да сподели творческите си тайни с най-младите бургаски таланти. За четвърти пореден път откриването ще бъде в Дом на писателя - един литературен оазис без аналог в страната ни. Традиционно съпровождащо Майските срещи събитие е "Часът на поета" на остров Света Анастасия, в което гостите и бургаски поети от различни поколения се състезават на откритата сцена на фона на морето за най-атрактивно поднасяне на авторска творба, участват в конкурса на губернатора Павлин Димитров "Вдъхновени от острова". Четенето продължава в археологическия комплекс "Акве калиде" и Поетичното кафене на Несебър. Главен организатор на Майски срещи на славянските творци "Свято слово" е Народно читалище "Любен Каравелов 1940". Партньори са Община Бургас, Бургаска писателска общност и РЕКИЦ "Читалища". Медийни партньори: Телевизия RN, в. "Компас", БНР Бургас. Хубавото е, че тези международни прояви имат своето развитие и продължение във времето, те възпитават нова публика, откриват чрез конкурсното начало нови творци от всички поколения. След Майските срещи "Свято слово" книгите на поетесите Роза Боянова и Милка Стоянова, на младата авторка Анамария Коева и белетриста Атанас Радойнов бяха издадени в Скопие. Книгата с нови стихове на Борче Панов от Македония, вдъхновени от Бургас, о. Света Анастасия и "Акве калиде", излезе в електронен вид и със сигнални печатни екземпляри в издателство "Либра Скорп" - Бургас. В най-авторитетните литературни издания в страните на чуждестранните гости бяха публикувани стихове и разкази на българските участници, а в бургаското сп. "Море" и в. "Компас" бяха публикувани преведените на български език творби на участниците в Майските срещи. За 10-годишнината на форума излезе сборник "Свято слово" със стихове на участниците в него, със съставители Калина Тельянова - учредител и доскорошен организатор на форума, и Роза Боянова. Мечтата на бургаските писатели е Майските срещи на славянските творци "Свято слово" да прераснат в резидентна програма и да се превърнат в голям литературен фестивал.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 220
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 204
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.

Свети Георги обединява седем художници именици в галерия „Ателие R“

  • 24 Апр 2024
  • 214
Седем творци именици дават началото на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18.00 часа в галерията на улица „Възраждане“ 25 и обединява творци с различен натюрел и търсения в изкуството.

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 286
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 256
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.