Радост в Дома на писателя: Татяна Йотова представи книга с пиеси

Сценариите ми са изпъстрени с песни, защото моят свят е песента, споделя поетесата - драматург Татяна Йотова представи във вторник книга с пиеси в Бургас. Айтоската поетеса, учител, бард и драматург превърна премиерата на "Роли, роли..." в Дома на писателя в празник за ценителите на изящните слова. Тя предлага на читателите пътешествие из времето и пространството в различни формати и жанрове, в рими и без, за малки и големи, за училищния свят и извън него, за сцената на класната стая, за сцената на твоя град, село или страна, за сцената на Живота... Повечето от пиесите, поместени в книгата, са изиграни от талантливите й ученици, с които работи и в Театрална студия "Браво" при СОУ "Христо Ботев". Може би тази книга нямаше да бъде факт, ако често след изигран спектакъл при нас не пристигаха ръководители на състави, учители, жури, ученици, които питаха къде могат да открият този или онзи сценарий, споделя поетесата-сценарист. Пиесите й са отличени в различни национални и международни форуми на изкуствата, свързани най-вече с театъра. Татяна Йотова е дългогодишен ръководител на Школа за слово, мелодия, театър, на Клуб по журналистика. Тя намира думите, които се обичат, и ги споделя с родственици по дух. Сценариите са изпъстрени с песни, защото моят свят е песента, добавя авторът на „Роли, роли“. За нея театърът е разтворена жива книга, чиито страници разцъфтяват на сцената. „Словото е важен елемент на човешката култура. Още древните хора са вярвали, че една особена последователност на думите може да притежава чудодейна, магична сила. Такава сила притежава и книгата на Татяна Йотова. Нейните текстове ни пренасят в различни светове и места, достъпни и за най-малките, примамливи и за възрастните“, пише в рецензията си за „Роли, роли“ редакторът на книгата Георги Минков. Според него, творбата на Йотова може да се нарече широкоспектърно лекарство срещу ежедневните недостатъци на обществото. „Срещата с героите ни дава приказна възможност – да се потопим в света на митовете, легендите и реалността, за да покажем на децата си кое е добро, кое зло. Припомняме си забравени думи, обичаи, събития. Имам усещането, че на хоризонта се е задала една лодка, чийто капитан е зареден с невероятни истории от битието на българина“, добавя актьорът-редактор. „Благодаря на Татяна Йотова за доверието и за откритото сърце, с което ми повери своята рожба. Нали така наричаме всяко нещо, което излезе от нас, от нашите души, от сърцата ни? Ако едно нещо не го правиш с любов, по-добре се откажи!“, каза Минков. „Роли, роли“ е издадена от “Либра Скорп“. Авторката определя книгата си като бижу и заради поместените в нея рисунки, подарени й от ученици. За радост на многобройните си приятели и почитатели Татяна Йотова изпълни „Хапчето добро“, „Планета на мечтите“, „Вселенска въртележка“, „Ключ“, „Лирично за относителността“, „Песента на токчетата“, като уточни, че повечето от тях са от пиесите й.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 86
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 81
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 81
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 92
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 54
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.