« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

България показва най-старото европейско злато пред Виена

В Музея за история на изкуствата в австрийската столица Виена ще бъде открита изложбата "Първото злато. Ада тепе. Най-старото златно съкровище в Европа" в понеделник – 6 март. Eкспонатите, представящи развитието в бронзовата епоха по нашите земи и включващи първите известни в Европа находки от ценни метали, са подбрани и курирани от Националния археологически институт с музей (НАИМ) при БАН, съобщават от научната академия. Изложбата ще продължи до 25 юни и ще е център за международна научна конференция през юни. Инициативата е част от проекта "Златният път на Балканите през бронзовата епоха - Златото от Ада тепе, производство и разпространение" между НАИМ и Института за ориенталска и европейска археология към Австрийската академия на науките. Ада тепе се намира при днешния Крумовград и там е бил единственият известен в Европа рудник за добив на злато и благородни метали. Общо 333 находки са включени в изложбата, които датират от втората половина на 3-ото хилядолетие пр. н.е. до 13-ти век пр. н.е. Сред експонатите са златни накити и съдове, бронзови сечива и оръжия, слитъци от бронз, калъпи за изливане на бронзовите предмети, сребърни украшения. Включени са и по-късни находки, показващи как се е използвало златото през вековете - например известната златна маска, открита от Георги Китов в могилата Светицата до Шипка, части от златния комплект накити от некропола при Свещари, както и пълния комплект накити от Рациария. Хълмът Ада тепе, наричан Златният остров, се определя от археолозите като най-старото находище на злато в Европа, експлоатирано близо 700 години. В древността оттам са успявали да извличат до 90% от златното съдържание на скалите и количеството е било огромно. Като много други места в Родопите хълмът се е смятал за свещен. Според изследователите, цели фамилии са се занимавали със златодобив, а занаятът се е предавал по наследство в племето кикони. Съвременните проучвания на местността започват преди 13 години и са подновени отново през 2010 г., когато се включват и австрийски учени.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Съдът пусна на свобода обвиняемия за поругаването на гроба на патриарх Неофит

  • 18 Апр 2024
  • 142
Обвиняемият за поругаването на гроба на Патриарх Неофит Иво Димитров беше пуснат на свобода от Софийския районен съд, където беше гледана мярката му за неотклонение, предава БНТ.

ПОДКРЕПА НА БУРГАСКИЯ ПРОЕКТ ЗА ИНТЕГРИРАНА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА В СТАРА ЗАГОРА, КАЗАНЛЪК И НОВА ЗАГОРА

  • 18 Апр 2024
  • 174
Проектът на Община Бургас за нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион получи подкрепата на гражданите на Стара Загора, Казанлък и Нова Загора.

10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания в с.Атия

  • 18 Апр 2024
  • 183
10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания беше отбелязан днес с голямо тържество.

РС-Бургас участва в регионални консултации по програма за дуално обучение

  • 18 Апр 2024
  • 197
Регионалният съвет на КНСБ в Бургас участва в регионални консултации за подготовка на програма ДОМИНО 2 по Швейцарско-българската програма за сътрудничество. Те се проведоха в Областна управа – Бургас.

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол

  • 18 Апр 2024
  • 172
От 14 часа днес път III-9901 Царево – Ахтопол - Резово, в участъка на моста над река Изгревско дере, е отворен за движение