« февруари 2019 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Съвместна изложба на учител и ученици от Рисувалня „Елфина”

Да се родиш талант или да попаднеш на правилното място в правилното време. Точно преди една година в началото на мързеливото лято и безкрайната лятна ваканция се случва тяхната среща – художничката Милена Димитрова и учениците от една частна занималня. Казват, че когато ученикът е готов, учител се намира, но в този случай е точно обратното. Децата изобщо не подозират в какъв вихър на цветове и форми ще бъдат въвлечени. Уроците по рисуване стратегически са предвидени като едно разнообразие в дългата лятна седмица, начин за запълване на деня и времето на децата. Естествено те са скептични, дори леко негативни, но пък поне им обещават да се поизцапат на воля и без да им се карат.
От тук започва приказката. Тази незабравима първа среща, в която на белите листи се срещат топлото и студеното, живото и натюрморта, движението и заспалия свят. Ми то е лесно – кой би се затруднил на въпроса:“Какъв цвят са планините?“. „Зелени“ - извикват всички и посягат нетърпеливо към палитрите. Милена им хвърля закачлив поглед и дава жокер - „а ако е зима и е валял много сняг, или пък е надвечер, а може би ранно утро при изгрев слънце?...“ - така неусетно възприятията са провокирани. Очите вече виждат, сърцата са развълнувани, а ръцете са нетърпеливи да възродят спомените и да помогнат на въображението да се материализира. Сега вече те са свързани – учител и ученици. Те са готови да слушат, да възприемат, да опитват, да се трудят, да не се отказват ... да рисуват.
Лятото минава по-бързо отколкото всички очакват. Лятната занималня изпраща своите възпитаници по различните училища в Бургас и страната. Време е всички да си кажат „Довиждане“, но учениците не желаят раздяла с тяхната скъпа г-жа Милена. Огънят е вече запален, копнежът за творене бълбука вътре в тях и ги подканя за нови предизвикателства върху белия лист. Така се ражда идеята за съботен курс по рисуване.
Навън е вече късна есен и е даже малко неприятно студено. Палитрите отново са пълни, край масите бърборят деца, а от съседната стая се носят ароматите на горещ чай и домашни бисквити. Вълнението им е голямо - току що са получили съобщение, че три рисунки, изпратени за конкурс в гр. Димитровград, са отличени и ще бъдат публикувани в годишен календар, който се разпространява с благотворителна цел. Оказва се, че талантът не пречи на „състезателната страст“. Рисуването е процес, понякога доста по-дълъг, отколкото едно дете на шест или девет години има търпението да премине. Нужни са много ентусиазъм, голяма воля, трудолюбие, последователност, но и мотивация. Ако се питате защо не споменавам таланта, това е защото Милена Димитрова ме убеди, че всеки може да рисува, може да се рисува с всичко и на всякъде, стига да пожелаеш и да се решиш. Разбира се талантът връща децата всяка събота в ателието на Рисувалня „Елфина“, защото той подбужда желанието за усъвършенстване. Милена е горда със своите ученици. Те печелят конкурс след конкурс.
Последното сериозно отличие е на престижния Бургаски конкурс "Аз, моят град и морето” – първо място на седем годишната Елица Пенкова и трето за деветгодишната Никол Живкова Петрова. Една голяма част от рисунките на изложбата в края на месеца тръгват към международен конкурс, базиран в Англия.
Групата става все по- голяма и се разделя на две. Голяма радост са най-малките шест-седем годишните, но вече има и тийнове. От есента започват и групите за възрастни.
След приключването на първата си рисувателна учебна година Милена Димитрова заедно със своите ученици показват на изложба свои картини и рисунки. Тя се провежда през юни в изложбената зала на Библиотека "Пейо Яворов" на бул."Булаир" под мотото: „Приказка и стих“ и събира много приятели, съмишленици и почитатели на изкуството. Поканени са и „Приятели на животните“, които са благородно подкрепени от малките художници с даряването на някои свои рисунки в благотворителен търг в помощ на бездомните животни, за които се грижи фондацията. Милена Димитрова също дарява своя картина за тяхната кауза.
Началото вече е направено. Когато плажовете се покрият със сенките на есенните облаци, в рисувалнята отново ще ухае на чай и отново палитрите ще подканят за цветни подвизи и шарени експерименти.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Кметът Димитър Николов запозна бизнеса с новата образователна програма на Общината

  • 21 Фев 2019
  • 18
"Изправени сме пред предизвикателствата на времето и на бързо развиващата се индустрия. Затова искаме нашите деца да излизат от училище подготвени за новия пазар на труда".

Посетете ''Българската Баба Марта'' - авторско изложение на ръчно изработени мартеници в НХК

  • 21 Фев 2019
  • 17
За шести пореден път във фоайето на Културен дом на нефтохимика ще се проведе Авторското изложение на ръчно изработени мартеници от естествени материали "Българската Баба Марта".

Преброяват ни през 2021-а

  • 21 Фев 2019
  • 24
Преброяването на населението и жилищния фонд у нас ще е от 22 януари до 15 февруари 2021 г. Това гласува парламентът, който окончателно прие Закона за преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 г.

Зимата се връща с пълна сила

  • 21 Фев 2019
  • 52
За известно време ще позабравим за хубавите пролетни температури – иде студ. Днес ще бъде с около 5 градуса по-хладно. Ще бъде слънчево.

За бургаското дерби в събота на стадиона ще се влиза само срещу личен документ

  • 21 Фев 2019
  • 57
Всички зрители, желаещи да наблюдават градското дерби между Черноморец и Нефтохимик тази събота, ще влизат на стадион „Черноморец” срещу представянето на личен документ.