Съвместна изложба на учител и ученици от Рисувалня „Елфина”

Да се родиш талант или да попаднеш на правилното място в правилното време. Точно преди една година в началото на мързеливото лято и безкрайната лятна ваканция се случва тяхната среща – художничката Милена Димитрова и учениците от една частна занималня. Казват, че когато ученикът е готов, учител се намира, но в този случай е точно обратното. Децата изобщо не подозират в какъв вихър на цветове и форми ще бъдат въвлечени. Уроците по рисуване стратегически са предвидени като едно разнообразие в дългата лятна седмица, начин за запълване на деня и времето на децата. Естествено те са скептични, дори леко негативни, но пък поне им обещават да се поизцапат на воля и без да им се карат.
От тук започва приказката. Тази незабравима първа среща, в която на белите листи се срещат топлото и студеното, живото и натюрморта, движението и заспалия свят. Ми то е лесно – кой би се затруднил на въпроса:“Какъв цвят са планините?“. „Зелени“ - извикват всички и посягат нетърпеливо към палитрите. Милена им хвърля закачлив поглед и дава жокер - „а ако е зима и е валял много сняг, или пък е надвечер, а може би ранно утро при изгрев слънце?...“ - така неусетно възприятията са провокирани. Очите вече виждат, сърцата са развълнувани, а ръцете са нетърпеливи да възродят спомените и да помогнат на въображението да се материализира. Сега вече те са свързани – учител и ученици. Те са готови да слушат, да възприемат, да опитват, да се трудят, да не се отказват ... да рисуват.
Лятото минава по-бързо отколкото всички очакват. Лятната занималня изпраща своите възпитаници по различните училища в Бургас и страната. Време е всички да си кажат „Довиждане“, но учениците не желаят раздяла с тяхната скъпа г-жа Милена. Огънят е вече запален, копнежът за творене бълбука вътре в тях и ги подканя за нови предизвикателства върху белия лист. Така се ражда идеята за съботен курс по рисуване.
Навън е вече късна есен и е даже малко неприятно студено. Палитрите отново са пълни, край масите бърборят деца, а от съседната стая се носят ароматите на горещ чай и домашни бисквити. Вълнението им е голямо - току що са получили съобщение, че три рисунки, изпратени за конкурс в гр. Димитровград, са отличени и ще бъдат публикувани в годишен календар, който се разпространява с благотворителна цел. Оказва се, че талантът не пречи на „състезателната страст“. Рисуването е процес, понякога доста по-дълъг, отколкото едно дете на шест или девет години има търпението да премине. Нужни са много ентусиазъм, голяма воля, трудолюбие, последователност, но и мотивация. Ако се питате защо не споменавам таланта, това е защото Милена Димитрова ме убеди, че всеки може да рисува, може да се рисува с всичко и на всякъде, стига да пожелаеш и да се решиш. Разбира се талантът връща децата всяка събота в ателието на Рисувалня „Елфина“, защото той подбужда желанието за усъвършенстване. Милена е горда със своите ученици. Те печелят конкурс след конкурс.
Последното сериозно отличие е на престижния Бургаски конкурс "Аз, моят град и морето” – първо място на седем годишната Елица Пенкова и трето за деветгодишната Никол Живкова Петрова. Една голяма част от рисунките на изложбата в края на месеца тръгват към международен конкурс, базиран в Англия.
Групата става все по- голяма и се разделя на две. Голяма радост са най-малките шест-седем годишните, но вече има и тийнове. От есента започват и групите за възрастни.
След приключването на първата си рисувателна учебна година Милена Димитрова заедно със своите ученици показват на изложба свои картини и рисунки. Тя се провежда през юни в изложбената зала на Библиотека "Пейо Яворов" на бул."Булаир" под мотото: „Приказка и стих“ и събира много приятели, съмишленици и почитатели на изкуството. Поканени са и „Приятели на животните“, които са благородно подкрепени от малките художници с даряването на някои свои рисунки в благотворителен търг в помощ на бездомните животни, за които се грижи фондацията. Милена Димитрова също дарява своя картина за тяхната кауза.
Началото вече е направено. Когато плажовете се покрият със сенките на есенните облаци, в рисувалнята отново ще ухае на чай и отново палитрите ще подканят за цветни подвизи и шарени експерименти.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Депутатите ще изберат нов член на СЕМ от квотата на парламента

  • 17 Юли 2019
  • 5
Депутатите ще изберат нов член на Съвета за електронни медии (СЕМ) от квотата на парламента. Предложените кандидати са двама - Галина Георгиева и Ия Петкова-Гурбалова.

Ню Йорк забрани пушенето до 21 години

  • 17 Юли 2019
  • 12
Ню Йорк стана поредният щат, който повиши възрастта на забраната за тютюнопушене от 18 на 21 години в стремеж да предпази тийнейджърите от пристрастяване към вредния навик, предават Асошиейтед прес и БТА.

Отмяната на машинното гласуване мина на първо четене

  • 16 Юли 2019
  • 145
След повече от два часа дебат в Народното събрание депутатите приеха отмяната на машинното гласуване. "За" промените гласуваха 122 народни представители, "против" - 96 и "въздържал се" - 1.

Президентът наложи вето върху закона за финансиране на партиите

  • 16 Юли 2019
  • 140
Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане отделни текстове от § 2 и 3 от Закона за изменение на Закона за държавния бюджет за 2019 г., с които се въвежда финансиране на политическите партии с дарения от юридически лица и еднолични търговци.

Целият политически и административен елит е в хакнатите документи от НАП

  • 16 Юли 2019
  • 141
Имената и ЕГН-тата на целия политически и административен елит се съдържат в папка, озаглавена KRASI, от хакнатите данни от НАП. Това показа справка на „Труд“ в документите.