Бардове от Бургас на музикален поход до Шумен и Велики Преслав

Столицата на Първото българско царство ще приема поети с китара от четири държави
Два бардовски фестивала в Шумен и Велики Преслав ще съберат поети с китара от четири държави. Бардове от Бургас и Айтос стягат куфари и опъват струни, готвят се за музикален поход към шумния град и столицата на Първото българско царство. Арена на музикалния маратон ще са шуменската градска градина и откритата сцена пред НЧ „Развитие 1874” в старопрестолния град.
Концертите ще се провеждат там на 24-26 юни, съобщиха за „Компас“ от Сдружение „Солени ветрове“, което организира Летните празници на изпятата поезия в Бургас.
В първите две фестивални вечери от „Шумен бард – 2016“ ще участват шуменският Висоцки Данчо Йорданов и Пламен Цонев, бургаският бард Емил Ангелов – Брачеда, пловдивчанинът от Бургас Красимир Йорданов, който се прочу и извън пределите на милата ни родина с артистичния си псевдоним Див козел, софиянецът от Кърджали Антон Костадинов, който е и бургаски зет. На сцената ще видим и Виктор Макаров от София, който неотдавна представи на феновете си в Бургас вариант на бъдещия си албум „Шарена черга“, който включва етно, блус, джаз и рок парчета. С интерес се очаква и бардът-сатирик с най-острото перо Красимир Кунчев, който не се страхува винаги да назовава нещата с истинските им имена, а негови епиграми и фейлетони са публикувани в множество издания. Бардът-лютиер Светлозар Николов е не по-малко атрактивен от него. Миналата година на „Солени ветрове“ в Бургас той разплака от смях публиката с песента си „Булкинг“, писана за момче, което обува прашки и почва много наляво да „мете“ и направи голямо шоу на „Охлюва“ като демонстрира и своите актьорски умения. Поетесата от София Светлана Йонкова пък може да впечатли всеки със своите песните, засягащи болни за обществото ни теми. Тя е автор на шест стихосбирки - “Подводни скали”, „Всички слушайте”, „Тротоарни песни”, „Послание”, „Змия върху кръста”, “Тиквени каляски”, на романа “Опитомяване на дявола” и на музикален албум с 20 авторски песни. Гостите от братска Русия са Александр Кузнецов и дует "Культпоход" - Наталья Алексеева и Игорь Дацык, които са сред любимците на бургаската публика.
Освен организаторите на бургаския фест „Солени ветрове“ Атанас и Светлана Стоянови, Явор и Живка Георгиеви (дует „Страст“), в дует ще участват Андро Стубел и Пламен Кирков, Геновева Цандева и Бойчо Иванов („Келтик“), Галина Москова и Валентин Ангелов („Тюркоаз“).
Съорганизатори на Националната среща на поетите с китара, която ще бъде открита официално на 24 юни от 16 часа, са Община Шумен и Народно читалище „Напредък-1869“ със съдействието на сдружение „Солени ветрове“. Публиката ще се наслади на песни по стихове на Иван Пейчев. Концертът е под наслов „Уморени думи“. От 17 часа пък ще започне „Светлини и сенки”(представителен концерт на участниците). С „Нови тенденции в авторската песен” в събота сутринта пък ще бъде закрит фестът в Шумен.
Бардфест „Велики Преслав 2016“ пък ще стартира в същия ден от 18 часа с „Песни на поетите с китара“ І част - представяне на участниците на Открита сцена пред НЧ „Развитие 1874”. Купонът ще продължи в неделя сутринта на сцената в местността „Борова гора”. В двата фестивални дни от сцените ще звучат авторски песни на бардове пристигнали от различни краища на България, от Англия, Русия и Украйна. Фестивалът, който се провежда за първи път, е под патронажа на кмета на старопрестолния град д-р Александър Горчев, а организатори са Община Велики Преслав, сдруженията „Солени ветрове“ и „Обединени българи за устойчив свят” - клон Шумен“. Провежда се с подкрепата на НЧ „Развитие 1874” и Археологически музей „Велики Преслав”.
Към поетите, които ще участват в „Шумен бард 2016“, във Велики Преслав ще се присъединят бардът от Айтос Иван Пенчев-Шанса, който може да свири на три китари едновременно, Юрий Дыхан от Украйна, неговите сънароднички от дуета „Женская сущность” Яна Дыхан и Виктория Славинская и англичанинът Майк Блек.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Общината извършва сериозен ремонт в помощното училище

  • 23 Юли 2019
  • 127
Тази година Община Бургас прави рекордна инвестиция в нови образователни програми и ремонт на образователна инфраструктура, цели 40 % от общия й бюджет. Част от средствата са насочени към едно малко, но важно училище.

Стогодишната футболна история на „Черноморец“ ще оживее в изложба

  • 23 Юли 2019
  • 131
Изложба в центъра на града ще покаже едни от най-паметните моменти от стогодишната история на футболния „Черноморец“ Бургас. Изложбата, която ще бъде разположена до сградата на Община Бургас, ще покаже различни периоди от развитието на клуба.

Свинско с африканска чума не се продава

  • 23 Юли 2019
  • 115
Няма месо с африканска чума в търговската мрежа, увери началникът на отдел "Здравеопазване на животните" към Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ д-р Александра Митева.

Иван Гешев за атаката на НАП: Фирмата, в която работи Кристиян, се занимава с киберрекет

  • 23 Юли 2019
  • 134
Отначало за атаката срещу НАП разследването започна срещу лицето, което знаете - Кристиян. В момента за нас е ясно, че този обвиняем е просто оръдие. Разследването и основната версия, по която се работи е, че фирмата, в която той работи, се занимава с киберрекет.

"Електромагнитна атака" срина ел. захранването на Венецуела

  • 23 Юли 2019
  • 129
Социалистическото правителство на Венецуела заяви, че огромният срив в електрозахранването се дължи на "електромагнитна атака" срещу националната водноелектрическа система, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.