Ефектът на Дънинг-Крюгер или как глупавите са твърде глупави, за да разберат, че са глупави

Януари 20, 2017 Любопитни
През 1999 г. двама изследователи от Университета Корнел (Cornell University), Дейвид Дънинг (David Dunning) и Джъстин Крюгер (Justin Kruger) публикуват книга, в която описват едно когнитивно изкривяване, известно по-късно като ефект на Дънинг-Крюгер. Той се проявява в две направления: неквалифицираните са склонни да надценяват способностите си, а висококвалифицираните - да оценяват способностите си по-ниско, отколкото са в действителност.

Роботи вземат хляба на журналистите

Януари 20, 2017 Светът
Роботите скоро могат да вземат хляба на журналистите. Машина дебютира в китайски вестник със статия за натоварения трафик преди Китайската нова година.

Полицай изтезава 8-год. си син, така ставал мъж

Януари 20, 2017 България
Полицай от районно управление в Пловдив изтезавал 8-годишния си син, за да го направи мъж, съобщиха от Фондация „Джендър алтернативи”.

Руска компания направи юбилейна монета с лика на Тръмп

Януари 20, 2017 Светът
Какво бихте искали за подарък, ако станете президент на САЩ? Какво ще кажете за монета с номинал 10 000 долара? Може да не е най-практичният подарък, но би ви се харесал, ако името ви е Тръмп.

Елена Трендафилова: Обичам краткостта като символ на нашето нетърпение

Януари 20, 2017 Интервю
За Елена, за книгите, фрагментите и дързостта да се променяш

Тя обича кратките форми не само защото са символ на авторовото нетърпение, а и защото счита, че е голямо майсторство „да пишеш дълги текстове, да можеш да задържиш вниманието и интереса на читателя, да го накараш да следва извивките на мисълта ти без да се отегчи“.

В сряда ще се извършват контролирани взривове край „Горно Езерово“

Януари 20, 2017 Бургас
На 25 януари /сряда/ от 10.00 до 17.00 часа на кариерата край бургаския квартал "Горно Езерово" ще се извършват контролирани взривни работи.

Магистрала Тракия отворена, ограничението на скоростта е до 80 км/ч

Януари 20, 2017 Бургас
Всички основни пътни артерии са отворени за движение при зимни условия. Остава ограничено пътуването по магистрала „Тракия“ в посока София от Карнобат до Бургас. Ограничението на скоростта е до 80 км/ч.

Депутатите решиха кончателно: Ще има тримесечна винетка

Януари 20, 2017 България
Парламентът прие окончателно въвеждането на тримесечна винетка. Това потвърди Мартин Димитров, който е сред вносителите на промените.

За ден България загуби 4 от 5 дела в Страсбург

Януари 20, 2017 България
Четири от обявените решения по пет дела срещу България в Страсбург са с осъдителни присъди срещу държавата и тя ще трябва да плати обезщетения и съдебни разноски за 55 336 евро.

ЦРУ разсекрети и публикува документи за НЛО

Януари 20, 2017 Любопитни
Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ за първи път публикува онлай около 13 милиона разсекретени документа, съобщава БиБиСи. Документите са публикувани след дългогодишни усилия на активисти за достъп до информация и съдебна жалба срещу ЦРУ.

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!