Ефективността на правосъдието обсъждат съдии от цялата страна

„Ние правораздаваме в името на народа и не можем да си позволим пространни и неясни мотиви, от които гражданите се объркват. Това няма как да води до повишаване на общественото доверие в съда“, заяви председателят на Апелативен съд – Бургас Деница Вълкова в свое изказване по време на Конференцията „За ефективността на правосъдието“, която се провежда днес в Бургас. Събитието е организирано от Висшият съдебен съвет в посредством Комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика към Съдийската колегия“, Комисия „Съдебна администрация“ към СК и Комисия „Бюджет и финанси“ към Пленума на ВСС. Присъстват над 100 магистрати от цялата страна, сред които представители на ВСС и ИВСС, председателят на Върховния административен съд, административни ръководители и заместник – председатели на апелативни, окръжни и районни съдилища, редови съдии. Това е първият национален съдийски форум, който има изцяло практическа насоченост, като се предвижда провеждането на други подобни мероприятия като част от цикъл, водещ до реални промени и резултати. Целта е да бъдат поставени и решени адекватно съществуващите в съдилищата проблеми, като бъдат съобразени с европейските препоръки и добри практики, както и условията, в които функционира българската съдебна система. Конференцията беше открита от Боряна Димитрова - член на ВСС и председател на комисия „Съдебна администрация“ към Съдийската колегия. По време на форума бяха дискутирани възможностите за кратки мотиви на съдебните решения. В своето изказване съдия Вълкова предложи две групи мерки и посочи видове дела, които могат да приключват с кратки мотиви. Тя подчерта, че е нужен дебат както за промяна в чл. 121 ал.4 от Конституцията, така и по конкретни текстове от НПК в името на по – ефективното правораздаване. В тази посока беше и направеното предложения, съдът да не се мотивира при постановяване на решенията си, ако в отправените до него писмени изявление се съдържа език на омразата. Председателят на Апелативен съд – Бургас се обяви за кратки, точни, ясни и убедителни мотиви на съдебните решения. „Конференцията би била успешна, ако се обединим дори само в две от предложенията, които ще изслушаме и обсъдим, и така бихме излъчили важното послание, че съдиите не воюваме помежду си, а сме единни“ каза в заключение съдия Деница Вълкова. В първия модул на форума със свои изказвания се включиха председателите на РС – Бургас и РС – Несебър Асен Радев и Евгени Узунов, а във втория, относно предложенията за промяна на заповедното производство за постигане на по – голяма ефективност, становище по темата представи и председателят на ОС – Бургас Росица Темелкова. Като краен резултат от Конференцията се очаква предложенията и становищата на съдиите по двете теми, да се предложат на вниманието на по-горните инстанции, на колегиите на ВКС, на ИВСС, на ВСС. Целта е и създаване на нов стандарт, съобразен с Конституцията и законите, относно произнасянето и писането на мотиви към съдебните актове по определени дела.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 277
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 255
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.

Свети Георги обединява седем художници именици в галерия „Ателие R“

  • 24 Апр 2024
  • 263
Седем творци именици дават началото на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18.00 часа в галерията на улица „Възраждане“ 25 и обединява творци с различен натюрел и търсения в изкуството.

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 299
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 270
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.