« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Операта вече с нова озвучителна система

Спектаклите на бургаската опера вече ще звучат по нов начин, след като днес инженерите Георги Диомов, Ивайло Рунев и Кирил Янов започнаха монтажа и настройките на новата озвучителна система на залата. Техниката беше закупена и дарена от Инициативния комитет на бургаските жени в бизнеса – дамите Марина Бошнакова, Ваня Чолакова и Видка Вълчева, които организираха благотворителен бал в полза на операта миналата година. Техниката е разположена на четири места в залата – вляво и вдясно на сценичния портал са поставени по четири четирилентови тонколони, които представляват два баса и два топа във всяка страна, разказа инж. Георги Диомов. Произведени са в Германия и отговарят на най-съвременните изисквания за качество. Всяка една от тези две системи е от 3 кв. и 400 в. музикална мощност. Конфигурацията е решена след като инж. Янов, преподавател по звукотехника в НБУ, е посетил и замерил залата, за да определи нуждите й. Освен тонколоните, закупени са и усилватели, снабдени с най-модерния начин за управление на системата. Пултът за озвучаване е модел, пуснат на пазара едва преди шест месеца. Управлява се през тъчскрийн дисплей и е с огромни възможности. Той е предварително програмиран, за да се „разпознае“ с техниката на сцената и двете устройства да работят съвместно. Целта е на едното от тях да работи оператор и да смесва звука, а в стейдж-боксовете ще бъдат включвани микрофоните – с новата система е възможно да бъдат включени до 32 бр., и усилените смесени сигнали да се подадат в системата, така че да се чуят в залата, разясни инж. Диомов. Три дни заедно с предварителната подготовка отне монтирането на системата, разказа още той. Отговорът му на въпроса „Всякакъв вид спектакли ли ще може да озвучи новата система?“ беше кратък – „Да!“ Първият спектакъл, в който ще бъде тествана новата система, ще се състои на 11 март. Това ще бъде балетът „Спящата красавица“. Изключително щастлив от новата придобивка, директорът на Държавна опера – Бургас Александър Текелиев благодари на дамите от Инициативния комитет на бургаските жени в бизнеса, които направиха възможно новото озвучаване на залата. „В западна Европа дарителите са опезпечавани с облекчение в данъците – тук това не е така, но въпреки това тези три дами успяха да организират бургаския бизнес да дари огромни по размер средства за каузата „озвучаване на най-елитната зала за концерти и спектакли в Бургас“! В първия момент не повярвах, че е възможно“, разказа Александър Текелиев. Държавна опера – Бургас изказва още веднъж благодарностите си на Инициативния комитет на бургаските жени в бизнеса, а също така на многобройните дарители от бургаския бизнес елит, част от които пожелаха да останат анонимни. Благодарим Ви, че помогнахте музиката да не замълчи!

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 337
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 429
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 311
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 403
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 349
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.