Кметът Николов: От Бургас тръгва идеята за новата социална услуга- патронаж и медицинско обслужване

Възрастните хора над 65 годишна възраст и хора с увреждания скоро ще могат да разчитат на медицинска грижа по домовете с нова програма на социалното министерство. "Преди 3 години възникна идеята да обединим 2 услуги в едно - социален патронаж и медицинско обслужване. Според нас по този начин ще осигурим по-добра грижа за възрастните хора и тези с увреждания и благодаря на министерството, че подкрепиха тази наша идея и я доразвиха в програма за цялата страна. Голяма част от възрастните хора са самотни, имат нужда от лекар или медицинска сестра, а много от тях нямат възможност да стигнат до здравно заведение", обясни кметът на Бургас Димитър Николов. Той участва в информационен ден по програма "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания", организиран от Министерството на труда и социалната политика в Бургас със заместник министър Зорница Русенова, зам.-областния управител Севдалина Турманова, зам. кметовете д-р Лорис Мануелян и Руска Бояджиева, експерти и представители на социални институции и неправителствени организации. "Общините ще могат да кандидатстват за финансиране до края на февруари. Програмата е предвидена за 17 000 потребители, като от нея може да се възползва всяка една община", разясни на срещата зам.-министър на труда и социалната политика Зорница Русинова. Комплексната социална услуга ще включва освен познатия социален патронаж и посещение от компетентно медицинско лице, което ще може да прегледа потребителят на тази социална услуга и да даде насоки за лечение или превенция на заболяванията. Медиците от мобилните екипи, посещаващи домовете на възрастните хора, ще извършват първична и вторична профилактика чрез измерване на кръвното налягане, кръвната захар и осъществяват връзката на пациента с общопрактикуващия му лекар, който няма възможност за домашни посещения на адрес. Това е особено важно и за хората с психически разстройства и заболявания като превенция срещу рецидив и влошаване на състоянието. "При необходимост нашите мобилни екипи ще придружат лицата до болнично заведение, тъй като програмата предвижда и закупуването на автомобили , уточни кметът Николов. Той е категоричен, че идеята, която тръгна от Бургас и вече има подкрепата на МТСП, ще бъде изключително полезна и ще допринесе за повишаване на здравния статус на възрастните хора, които не могат сами да се грижат за себе си, както и тези които са с увреждания или скоро са изписани от болнично заведение след тежко заболяване или интервенция. Услугата ще е от голямо значение и за самотните хора, които живеят както в града, така и в отдалечените квартали на града. Зам.-министър Русинова и кметът Николов посетиха и Дневен център за деца и юноши с увреждания в Морската градина и запознаха присъстващите родители и асистенти с новите възможности, които дава законопроекта за предоставяне на социални услуги.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 246
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 229
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 234
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 518
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 489
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.