Отпускат 4,4 млн.лв за възстановяване на улици и пътища в Бургас и Камено

Близо 4,4 млн.лв. ще бъдат вложени за възстановяване на инфраструктурата в общините Бургас и Каменно, които пострадаха от тежките природни бедствия в област Бургас през октомври 2017 г. Средствата са осигурени от европейския фонд „Солидарност“. Двете общини пострадаха най-сериозно от наводнението и като изпълнителни органи по схемата имат възможност да подадат проектни предложения в срок до 31.01.2019 г. Изискванията за кандидатстване по схемата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ чрез отпуснатите от Европейската комисия средства са публикувани на интернет-страниците на Оперативна програма „Региони в растеж“ www.bgregio.eu и на Министерството на регионалното развитие и благоустройството www.mrrb.bg. Приоритетно с 445 хил.лв. могат да бъдат финансирани два обекта на община Бургас, които са изпълнени аварийно непосредствено след бедствието – за частично възстановяване на улиците "Амур" и "Дружба в кв. Горно Езерово и частично  възстановяване на улици във Върли бряг. Останалите обекти на община Бургас, които предстои да бъдат реализирани и могат да бъдат подадени в проекта за финансиране, са за аварийно възстановяване на улици в с. Равнец, улици, отводнителни и укрепителни съоръжения в ж.к. "Меден рудник" - частично по ул. "Захари Стоянов", както и аварийно възстановяване на улица „Владимир Вазов" в кв. "Победа". Те са за общо над 2,1 млн.лв. Община Камено има възможност да подаде проектно предложение за финансиране от фонда на операции на стойност 1,7 млн. лв. Те са за аварийно укрепване на местния път между селата Полски извор и Черни връх, частичен ремонт и аварийно възстановяване на пътя с. Константиново - с. Тръстиково - с. Ливада и аварийно възстановяване на улици в село Ливада. Предоставеният финансов ресурс ще допринесе за намаляване на разходите на държавата за възстановяване на основна обществена инфраструктура, засегната от бедствието през октомври 2017 г. До момента страната ни е кандидатствала за отпускане на безвъзмездна финансова помощ от фонда за покриване на част от спешните мерки за справяне с последиците от три бедствия: двете наводнения от м. юни и края на м. юли 2014 г. и бедствието във връзка с тежките зимни условия от началото на 2015 г. Общата отпусната до момента помощ от ЕК е в размер на 36 млн. лв.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 78
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 74
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 119
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 106
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.

Опциите са изключително стеснени, каза Румен Радев за избора на служебен министър-председател

  • 29 Мар 2024
  • 84
Опциите са изключително стеснени, каза пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.