Задържаха 111 312 броя кутии контрабандни цигари в кораб, укрити по уникален начин

Задържаха 111 312 броя кутии контрабандни цигари в кораб, укрити по уникален начин Бургас Окръжен прокурор Георги Чинев
Контрабандни цигари на стойност 834 840 лева са задържани при акция на "Митниците" в Бургаското пристанище, съобщиха на брифинг в Апелативната прокуратура зам.-прокурор Йовита Григорова и зам.-директорът на Агенция "Митници" Юлиян Мирков. Папиросите са укрити по уникален начин - в иглолистни дъски, издълбани като шкафчета и натоварени на палети на кораб. Цигарите са общо 111 312 броя кутии, с беларуски бандерол и марка "NZ" материал. Окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев разкри, че корабът, идващ от Руската федерация, плаващ под либерийски флаг, е акостирал на Пристанище Бургас на 1 август. Стоката била натоварена в контейнери на кораб, плаващ под иберийски флаг. Зам.-шефът на "Митниците" Мирков разкри, че контрабандната стока е била много добре прикрита, като във всяка дървена дъска имало микропрорези, в които били мушнати по 48 кутии цигари. Укритието е имало и капак, но при рентгенов преглед на товара е била установена различна плътност на някои от палетите в проверявания контейнер. При извършения анализ на риска е селектиран контейнер. По документи в него са се съхранявали шлифовани дъски, получател на стоката е българско търговско дружество, упълномощило митнически агент да уреди всички формалности относно вноса. Окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев съобщи, че корабът с контрабандните цигари, плаващ под иберийски флаг, е пристигнал в Бургас от Русия на 1 август. След рентгеновия преглед на 7 август и изчакване на подаване на митническа декларация, на 9 август се е пристъпило към физическа проверка на въпросния контейнер. Разследващи разкриха още, че контейнерът, в който са били открити беларуските цигари, по документи е превозвал шлифован дървен материал, а получателят му е българско търговско дружество. Според зам.-апелативния прокурор Григорова са събрани достатъчно доказателства за извършена квалифицирана митническа контрабанда в големи размери, за което законът предвижда от 3 до 10 години и глоба от 10 хиляди до 100 хиляди лева. На този етап обаче няма задържани. Юлиян Мирков, зам.-директор на Агенция Митници допълни, че акцията е извършена след отлично взаимодействие между митническите органи и разследващите. Митничарите се усъмнили, че дъските са много леки, имали различна плътност, което дало основание да се направи щателна проверка. Изчакало се е да бъде подадена декларация. "Имаме изключително добра предварителна подготовка. Колегите свършиха отлична работа, забелязаха прорези по цялата дължина на дъските, което всъщност се оказва капак, а във всяка дъска са скрити по 48 кутии цигари. Т.е. - хората, които са подготвили тази контрабанда са положили изключителни усилия", каза зам.-началникът на Агенция Митници Юлиян Мирков. dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 209
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 197
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.

Протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит

  • 23 Апр 2024
  • 205
В Сливен подготвят протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит. Светият синод представи листа от шест достоизбираеми епископи за избиратели на нов Сливенски митрополит.

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш. А вас притесняват ли ви нарастващите случаи на коклюш?

  • 22 Апр 2024
  • 401
Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.

НАД 500 УЧАСТНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ИДВАТ В БУРГАС ЗА НАЙ-ГОЛЯМОТО ГЕОГРАФСКО СЪБИТИЕ У НАС

  • 22 Апр 2024
  • 366
Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас