69 милиона просрочени задължения внесени в НАП

Бизнесът в бургаски регион намалява своите просрочени задължения като същевременно увеличава скоростта на тяхното внасяне в републиканския бюджет. Само за първите четири месеца на годината в териториалната дирекция на Националната агенция за приходите в Бургас са внесени 69 милиона лева просрочени данъчни и осигурителни задължения. В сравнения със същия период на миналата година общият фирмен дълг към НАП е намалял с 5 милиона лева, показват данните на приходното ведомство в морския град. Резултатите са вследствие и на активната политика на приходната администрация към бизнеса и задължените лица, част от която е сключването на споразумения за разсрочено погасяване на задълженията. По този начин на фирмите се дава възможност нормално да продължават дейността си като не се прекъсва разплащането към служителите и контрагентите, както и покриването на текущите разходи. Същевременно към бюджета регулярно се превеждат предварително договорените с НАП вноски до окончателното изчистване на натрупаното просрочено задължение. Процентът на доброволното погасяване на просрочени задължения към териториалната структура на НАП в Бургас вече е достигнал 87, уточниха от приходното ведомство. Във връзка със засиления контрол по спазване на данъчно-осигурителното законодателство по време на активния летен туристически сезон, от НАП Бургас коментираха, че към фирмите с просрочени задължения, които формират приходи и не предприемат каквито и да са стъпки за погасяване на натрупаните задължения, ще се прилага и крайната мярка на принудителното събиране - изземване на пари от каса, а техните активи ще бъдат обявявани за продан чрез публични търгове. От началото на годината са поведени 101 търга с имущество на задължени лица. Същевременно на сайта на НАП приходното ведомство в Бургас е обявило за продажба още стотици земеделски имоти, селскостопански сгради, офиси, апартаменти и части от хотелски комплекси, както и моторни превозни средства. Активите са главно на юридически лица, които във времето не са предприели действия за погасяване на своите задължения към бюджета.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

НОИ стартира програмата за профилактика и рехабилитация за 2024 г.

  • 29 Мар 2024
  • 46
т 29 март т.г. започва изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация за 2024 г., като са подписани договорите с 21 юридически лица за общо 50 заведения, изпълнители на програмата.

Исторически музей – Поморие кани децата на приключение с търсене на съкровища и интересна беседа

  • 29 Мар 2024
  • 41
На 06.04.2024 г. /събота/ от 14.00 часа Исторически музей – Поморие кани децата, които се интересуват от история, на истинско приключение:

НАД 1000 БЕГАЧИ ЩЕ МЕРЯТ СИЛИ НА ДЕВЕТОТО ИЗДАНИЕ НА МАРАТОН СТАРА ЗАГОРА 2024

  • 29 Мар 2024
  • 47
„До момента справката, която направихме преди минути в регистрационната система показва, че има заявили участие 1049 желаещи. Преминахме мечтаната граница от 1000 участници, около 200 са регистрираните само от град Стара Загора.“

Кметът Иван Алексиев получи пълна подкрепа в предложението си за учредяване на Фонд за развитие на Летище Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 50
С 20 гласа ЗА от 20 присъстващи общински съветници беше прието предложението на кмета на община Поморие Иван Алексиев за учредяване на сдружение с нестопанска цел „Фонд за развитие на летище Бургас“.