Бургаският електромобил се класира за състезанието с коли на бъдещето Shell Eco-marathon

Футуристичният "Batkomobil" на бургаския отбор "Mehano" от Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника премина успешно предварителния кръг Shell Eco-marathon Challenger Event във Франция и ще се включи в голямата надпревара Shell Eco-marathon Европа през 2019 година в Лондон. Зад проекта стоят Велин Георгиев, Атанас Христов, Антон Стойчев и Младен Георгиев, ученици в 10-ти клас, специалност "Промишлена Електроника" и преподавателят им инж. Красимир Кънчев. Децата проектират и работят над колата на бъдещето над 4 месеца. Бургаската кола се състезава в категория "Прототипи", задвижвани с електрическа батерия. Основен спонсор на отбора на ПГМЕЕ, който представя морския град в надпреварата, е Община Бургас. "Изключително сме доволни от постигнатия успех във Франция. Преминахме успешно техническата инспекция и тази за безопасност на технологията, и впечатлихме всички участници със сигурността и иновациите си, най-сериозната от които са разработените и монтирани дискови спирачки на външната ос. Нашият електромобил измина по време на състезанието 160 км. само с 1 kW електроенергия", сподели капитанът на бургаския тим инж. Красимир Кънчев. Бургаският "Mehano" бе единственият български тандем, който тази година взе участие в Shell Eco-marathon Challenger Event и един от двата отбора, съставени от ученици. Всички останали коли на бъдещето, участвали в състезанието, са разработвани от студенти. Shell Eco-marathon Challenger Event е отделна надпревара, по време на която отборите, заявили участие за първи път, тестват и правят подобрения по своите превозни средства, преди да станат част от голямото състезание догодина. Днес, бургаският "Batkomobil" ще бъде представен пред зала "Арена Армеец" в София, заедно с останалите български отбори, които ще участват догодина в надпреварата Shell Eco-marathon Европа в Лондон. Shell Eco-marathon е уникално състезание, което предизвиква студенти и ученици от целия свят да проектират, конструират и се състезават с най-енергийно ефективните автомобили. Трите локации в Европа, Америка и Азия отвеждат студентите на пистата, за да разберат кой ще измине най-голямо разстояние с най-малко количество гориво или енергия. За да постигнат екстремни нива на енергийна ефективност на пътя, те трябва да използват комбинация от креативност и авангардни технологии. В Европа състезанието се провежда от 1985 г., а днес в него взимат участие над 3000 студенти от 30 страни на Стария континент пред публика от над 40 000 души.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 166
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 154
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.

Свети Георги обединява седем художници именици в галерия „Ателие R“

  • 24 Апр 2024
  • 163
Седем творци именици дават началото на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18.00 часа в галерията на улица „Възраждане“ 25 и обединява творци с различен натюрел и търсения в изкуството.

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 271
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 243
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.