« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Подводната археология разкрива тайните на Черно море

"Тайните на Черно море" е изложба, която отваря врата директно към дълбините на подводния свят и показва неговото непознато лице. Експозицията беше открита в КЦ "Морско казино" със специална церемония и празничен концерт, изнесен от оркестъра на Държавна опера - Бургас. Тя е част от събитията за отбелязването на Европейския морски ден. В изложбата са представени любопитни артефакти от морската ни история и 7 3D макети на потънали кораби. Плавателните съдове са пресъздадени във вида, в който са открити при последните проучвания на морското дъно по време на мащабния проект Black Sea Map. Предмети от бита на хората от Античността и Средновековието, както и макети на кораби, обогатяват представата на посетителите за историята. На церемонията по откриването на изложбата участваха зам.-министърът на културата Амелия Гешева, директорът на Националния археологически институт с музей при БАН доц. д-р Людмил Вагалински, кметът Димитър Николов и директорът на Центъра за подводна археология в Созопол Калин Димитров. "Община Бургас показва, че има отношение към културното наследство и работи по идеята да го превърне в ресурс за развитие на града. Затова благодаря на господин Николов не само за подкрепата за тази изложба, а за всичко, което Община Бургас прави, за да популяризира българската култура и да пази българското културно наследство", каза зам.-министър Гешева. "Благодарение на усилията на археолозите и работата им в миналогодишната експедиция Black Sea Map може да видим това, което досега ни е липсвало. Чрез съвременните технологии е изградена една реална картина на това, което се е случвало в Черно море и региона в древността. Това е нещо уникално и приканвам повече хора да посетят тази изложба, за да се докоснат до съкровищата на Черно море", каза кметът Николов. "Радвам се, че тази изложба са случва именно в Бургас. Тя е един реверанс към българската подводна археология, която се разви много през последните години и получава международно признание", заяви доц. д-р Вагалински. Световно известни учени в областта на подводната археология също уважиха с присъствието си откриването на изложбата. Проф. Джон Адамс от Центъра за морска археология в университета в Саутхемптън, Великобритания - даде висока оценка за изпълнението на проекта  Black Sea Map. Адмирации към добрата работа на археолозите и сътрудничеството с Община Бургас изказа и д-р Крум Бъчваров, който е преподавател по подводна археология и специалист по средновековни кораби в университета в Кънектикът - САЩ.   Експозицията ще бъде отворена за посетители до 30 юли от 10.00 до 20.00, без почивен ден. Входът за изложбата е безплатен. Проектът "Скритите тайни на Черно море" се осъществява с финансовата подкрепа на "Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г." на Национален фонд "Култура". 

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 169
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 187
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 157
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 190
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 165
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.