Творци от Сърбия и Македония идват за 12-то издание на „Свято слово“

Тази седмица в дните от 15 до 18 май в Бургас стартира ХII издание на Майски срещи на славянски творци "Свято слово". Форумът се провеждат ежегодно в морския град и се посвещава на делото на първоучителите - светите братя Кирил и Методий.   Специални гости на събитието ще са поетите Борче Панов от Македония, Миодраг Якшич и Гордана Влаич от Сърбия. Българските представители в срещите са поетите от Бургас – Елка Стоянова и д-р Лорис Мануелян. В досегашните издания на "Свято слово" гости на бургаската общественост са били писатели от Русия, Полша, Сърбия, Македония, Украйна, Хърватия и Чехия.  Откриването ще бъде на 15 май от 18 часа в Дома на писателя. Програмата предвижда в традиционното събитие "Часът на поета" на остров Света Анастасия на 16 май гостите и бургаски поети от всички поколения да се състезават за най-атрактивно поднасяне на авторска творба. Желаещите могат да участват и в конкурса "Вдъхновени от острова", обявен от губернатора на острова Павлин Димитров.  Условието е да напишат своите литературни произведения в малките "Тефтерчета на твореца". В следващите дни в "Акве Калиде" участниците в "Свято слово" ще чуят легендите за водата, ще четат стихове в Поетично кафене в Несебър, ще споделят тайните на своето вдъхновение в творческа работилница с ученици от  музикалното училище "Проф. П. Владигеров" в Бургас. Организатори на ХII-те Майски срещи на славянските творци "Свято слово" са Община Бургас, Читалище "Любен Каравелов 1940", Бургаската писателска общност и РЕКИЦ "Читалища".

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 165
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 153
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.

Свети Георги обединява седем художници именици в галерия „Ателие R“

  • 24 Апр 2024
  • 162
Седем творци именици дават началото на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18.00 часа в галерията на улица „Възраждане“ 25 и обединява творци с различен натюрел и търсения в изкуството.

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 271
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 243
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.