Изложба и уоркшоп в залите на БХГ „Петко Задгорски“

Изложба и уоркшоп ще бъдат представени в залите на БХГ „Петко Задгорски“ в Нощта на музеите на 19 май. В събитието ще участват автори, които работят с текстилни материали, в случая с отпадъчни или стари текстилни изделия, на които ще бъде вдъхнат „втори живот“. Този втори живот е свързан с основното им предназначение, за което са създадени и което зрителят разпознава, трансформирано в посредством авторовото въображение в нещо  различно  и  нечаквано. Уъркшопът ще даде възможност на зрителя сам да изпита удоволствието от вдъхване на „втори живот” на станалите вече ненужни предмети, след наблюдаване на работата на художника, насърчаван и направляван от него. За целта ще има осигурени материали, с които включилите се в тази игра на въображението и сръчността ще реализират собствени идеи. Така зрителят ще се превърне в участник, в творец, превръщащ познатото в нещо друго, вдъхващ му нов живот. Събитието акцентира върху проблемите, свързани с околната среда - свръхпроизводството на текстил и облекла, водещо до бързото им превръщане в ненужен материал и ще бъде съпътствано с дискусия на тема: „Употреба на „отпадъци” в изкуството”. В изобразителното изкуство от авангарда насам присъстват редица автори, които ползват като изразно средство употребявани текстилни материали в творбите си, за да изпратят своите послания чрез тях – от Микеланджело Пистолето /60-те – 70-те год. на 20. век/, до Кристиан Болтански в наши дни. Работите им разчитат на интелигентността и чувствителността на зрителя и боравят с препратки и цитати, превръщайки ги в изключително стойностни произведения, провокиращи мисленето на публиката, насочвайки към злободневни проблеми или отразявайки важни драматични събития от човешката история.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 342
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 315
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.

Свети Георги обединява седем художници именици в галерия „Ателие R“

  • 24 Апр 2024
  • 324
Седем творци именици дават началото на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18.00 часа в галерията на улица „Възраждане“ 25 и обединява творци с различен натюрел и търсения в изкуството.

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 319
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 284
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.