Разкриват с европейски средства пет нови социални услуги

Община Бургас стартира изпълнението на проект за разкриване на пет нови социални услуги в подкрепа на деца и младежи с увреждания, досега отглеждани предимно в институционални условия. По първоначални изчисления потребителите ще са 130, с опция тяхната бройка да бъде увеличена. „Ще изградим и оборудваме система от модерни центрове, с което ще повлияем положително върху развитието и социализацията на децата. Така ще подпомогнем и родителите, за да ги облекчим от постоянната грижа“, каза днес по този повод зам.-кметът по европейски политики и околна среда Руска Бояджиева. С днешна дата Община Бургас разполага със средства по Оперативна програма „Региони в растеж“ за осигуряване на подходящ сграден фонд (включително строително-монтажни работи), както и за оборудване на пет Центъра. Един от тях е обновената с финансовата подкрепа на НАТО и САЩ сграда в Приморски парк, бившите казарми на 24-ти Черноморски пехотен полк. По проекта за този Център ще бъде закупено модерно оборудване за рехабилитация и различни дневни занимания на децата. Останалите четири ще се помещават в две съществуващи сгради, на които предстои основен ремонт, и в още две съвсем нови, чието строителство започва скоро. „След година, година и половина, когато всички сгради бъдат готови и оборудвани, имаме готовността да кандидатстваме по Оперативна програма за развитие на човешките ресурси, чрез която да осигурим средства и за самото функциониране на Центровете“, увери зам.-кметът Руска Бояджиева. Със средства по проекта „Създаване на условия за разкриване на 5 нови социални услуги на територията на община Бургас“, Договор №: BG16RFOP001-5.001-0026-C01, Приоритетна ос 5: „Регионална социална инфраструктура“, процедура BG16RFOP001-5.001 „Подкрепа на деинституционализацията на грижите за деца“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014- 2020“, ще бъдат разкрити следните нови социални услуги: * Център за обществена подкрепа; * Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства; * Дневен център за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания и техните семейства; * Преходно жилище за деца от 15 до 18-годишна възраст; * Наблюдавано жилище за младежи от 18 до 21 г. Проектът адресира три основни аспекта на потребности, свързани с осигуряването на подходящи условия за грижа за деца и младежи, настанени в социални институции, включително деца с увреждания, с потребност от постоянна медицинска грижа, деца и семейства в риск, а именно: - Необходимостта от подкрепящи и съпътстващи услуги за подкрепа на деца и семейства, свързана с предоставяне на социални услуги от резидентен тип; - Подобряване качествата на средата, в която се отглеждат и възпитават децата и младежите, съобразно техните специфични нужди; - Подобряване ефективността на средата от гледна точка на възможности и условия за прилагане на нетрадиционни и алтернативни на институционалната грижа подходи. Срокът за изпълнение на проекта е до 2020 година.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 103
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 93
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 90
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 100
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 59
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.