Оригинални златни монети на византийски императори в „Аква Калиде“

Някои от най-ценните находки, открити при археологическите проучвания в комплекса "Акве Калиде", ще напуснат зала "Трезор" на Регионален исторически музей - Бургас и ще се завърнат отново там. На 16 март (петък) от 15:30 часа археолозите доц. д-р Димчо Момчилов и Мирослав Класнаков ще ни пренесат в миналото, разказвайки за откритията от последния сезон и за хилядите монети, открити в този район през годините. За да ни върне отново в съвремието, любопитна препратка към монетите на настоящето и бъдещето ще направи професорът по финанси в БСУ Сава Димов, с презентация на тема "Електронните монети" - ще научим повече за криптовалутите, какви тайни крият те и ще оставят ли следа във времето? В "Акве Калиде" е добре дошъл всеки, който желае да научи повече за древните монети и развитието им до наши дни. Лекциите са с вход свободен и няма ограничение за брой посетители. Колекцията от седем златни византийски монети*, открити при археологически проучвания през 2012 година, ще бъдат експонирани в преддверието на банята-музей само на 17 март (събота). Всеки, закупил билет за разглеждане на музея с включена 3D прожекция, ще получи като подарък собственоръчно изсечена монета, копие на изключително рядка сребърна тетрадрахма на Аполония от IV в. пр. Христа. 3D прожекциите са на всеки кръгъл час, като цените са 4 лeва за редовен билет, 2 лева за пенсионери и ученици, и 1 лев за деца от 3 до 7 години.   * Съкровището от "Акве Калиде" е открито на 17 юли 2012 г. То се състои от седем златни византийски монети, отсечени в имперската столица Константинопол. Те принадлежат на император Константин IV Погонат (668-685) и император Юстиниан II Ринотмет (685-695 / 705-711) - първото му управление. Парите са били скрити пред западната фасада на югоизточния аподитериум, на дълбочина около 4.50 м. под съвременния терен. Представени са трите най-скъпи номинала за епохата: Солид - solidus Семис - semissis = 1/2 solidus Триенс - tremissis = 1/3 solidus   Съкровището е укрито през VIII в. и има пряка връзка с политическите отношения и военните стълкновения между младата Българска държава и Византийската империя.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 12
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.

ЗНАЕТЕ ЛИ КОЙ Е СЪЗДАЛ ЛОГОТО НА БУРГАСКИЯ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ – ОТГОВОРЪТ Е В ГАЛЕРИЯ „ПЕТКО ЗАДГОРСКИ”

  • 28 Мар 2024
  • 20
*Изложбата „Графичен дизайн” с над 100 пана ще представи Петър Пецин тази вечер в Бургас

МИНИСТЪР КРЪСТЮ КРЪСТЕВ ВРЪЧИ ДВЕ НАГРАДИ НА ОФИЦИАЛНАТА ЦЕРЕМОНИЯ НА СЪБИТИЕТО „ИКАР“ 2024

  • 28 Мар 2024
  • 19
Министърът на културата Кръстю Кръстев връчи две награди– за куклен театър на Държавния куклен театър в Стара Загора и за драматичен театър – на Народния театър „Иван Вазов“.

Икономически полицаи от ОДМВР-София предотвратиха продажбата на близо 120 кг негодни хранителни продукти

  • 28 Мар 2024
  • 34
В хода на проведена през вчерашния ден специализирана полицейска операция служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в областната дирекция извършили съвместни проверки с представители на Областната дирекция по безопасност на храните.

Криминалисти на ОДМВР-Разград задържаха извършители на кражби от активни трасета в мрежата на телекомуникационна компания

  • 28 Мар 2024
  • 26
рестът е осъществен с активното съдействие на ОДМВР-Търговище и Шумен под ръководството на ГДНП