« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Рибата изчезна от Черно море

Необичаен цъфтеж на планктона, който тази пролет направи морето тюркоазено синьо намали рибните ресурси в Черно море. Явлението намалява прозрачността и кислорода, лишава от слънчева светлина, твърдят специалисти. Феноменът, който "оцвети" морето в наситено изумрудено синьо, не бе наблюдаван досега. Може само да гадаем какво е станало във водата - дали става въпрос за химична, биохимична или биологична реакция. Учените на този етап не споделят каква е истината или просто не я знаят. Това каза за БТА Йордан Господинов, изпълнителен директор и представляващ Асоциация на риба и рибни продукти "БГ ФИШ". Едно от неговите предположения за необичайно слабия улов също е липсата на нормален цъфтеж на планктона, който оставил рибата без храна и по-голяма част от екземплярите останали малки. "Хранителната верига започва с планктона. Планктона го яде прословутата цаца, с която се хранят по-големите риби - сафридът, леферът и паламудът. Всъщност така се затваря веригата", разясни Господинов. Подобно застрашително намаляване на размера се наблюдавало тази година и при хамсията, черонокопа, сафрида. В същото време според част от рибарите в Бургаско обяснението за тревожния улов на цацата е в увеличената популация на делфините. Те пресмятат, че един делфин изяжда по около 20 кг риба всеки ден. От Асоциацията отхвърлиха тази информация, а според тях по-скоро нова за нашите води медуза също била една от причините за малкото риба. Ставало въпрос за така наречената гребеновидна медуза, която се размножавала много бързо и изяждала планктона, с който се хранела цацата. Високите температури на водата също се отразили неблагоприятно, смята Господинов. Водата била топла до края ноември и това прогонило проходните риби, които идвали от Босфора - лефер, чернокоп, паламуд, зарган. Паламудът тази година не дойде въобще, чернокоп също няма, казват созополски рибари. Миналата година чернокоп започнали да вадят още в края на август, а след два месеца рибата се угоила толкова много, че станала голяма колкото лефер. Тази година вадили от мрежите малко цаца, рапани, миди, попчета. Рибата изчезна, тази година и чернокопът, и сафридът, и барбунът е слаб. т. е. нещо в хранителната верига липсва, твърди Господинов. Той съветва хората да не купуват риба от крайпътни фургони. Дребната риба се считала за прясна до 4-5 часа след като е уловена. Иначе казва, че прясната риба се познавала по бистрите очи, лъскавината по тялото и твърдия корем. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Съдът пусна на свобода обвиняемия за поругаването на гроба на патриарх Неофит

  • 18 Апр 2024
  • 205
Обвиняемият за поругаването на гроба на Патриарх Неофит Иво Димитров беше пуснат на свобода от Софийския районен съд, където беше гледана мярката му за неотклонение, предава БНТ.

ПОДКРЕПА НА БУРГАСКИЯ ПРОЕКТ ЗА ИНТЕГРИРАНА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА В СТАРА ЗАГОРА, КАЗАНЛЪК И НОВА ЗАГОРА

  • 18 Апр 2024
  • 255
Проектът на Община Бургас за нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион получи подкрепата на гражданите на Стара Загора, Казанлък и Нова Загора.

10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания в с.Атия

  • 18 Апр 2024
  • 268
10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания беше отбелязан днес с голямо тържество.

РС-Бургас участва в регионални консултации по програма за дуално обучение

  • 18 Апр 2024
  • 263
Регионалният съвет на КНСБ в Бургас участва в регионални консултации за подготовка на програма ДОМИНО 2 по Швейцарско-българската програма за сътрудничество. Те се проведоха в Областна управа – Бургас.

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол

  • 18 Апр 2024
  • 239
От 14 часа днес път III-9901 Царево – Ахтопол - Резово, в участъка на моста над река Изгревско дере, е отворен за движение