РИОСВ даде указания за защита на прилепите в санираните сгради

Във връзка с предстоящите за включване в Националната програма за енергийна ефективност жилищни сгради РИОСВ – Бургас изпрати до всички кметове на общини писма за предприемане на превантивни мерки по ограничаване на отрицателното въздействие върху прилепите и птиците, обитаващи сградите. Експерти от РИОСВ – Бургас и Община Бургас провериха два жилищни блока в комплекс „Изгрев“ в процес на саниране във връзка със сигнали за колонии от прилепи в тях. Проверени бяха бл. 67 и бл. 71 и бе установено, че част от сградите вече са санирани. На строителната фирма беше дадено предписание преди извършване на строително-монтажни работи в отворите да се поставят тръби – за изселване на екземплярите, с минимален период на инсталиране 3 дни. През последните седмици в РИОСВ-Бургас постъпиха сигнали от фондация „Дивите животни“ за саниране на два жилищни блока в комплекс „Изгрев“, в които са наблюдавани колонии от прилепи. Мерките, които РИОСВ – Бургас изпрати до кметовете, са: 1. Обследване на сградите на възможно най-ранен етап (например още на ниво енергийно обследване) за наличие на защитени видове от експерти от научни институции или НПО. Разписване и прилагане на конкретни мерки за безопасно извеждане на защитените видове от убежищата им преди санирането (ако това е възможно), препоръки кога и как да се извърши санирането и оценка на нужните компенсаторни мерки. 2. При възможност съобразяване на графика на дейностите и недопускане на ремонтни дейности по време на зимуване на прилепите и/или размножителния период на наличните птици, тъй като тогава не е възможно извеждането на индивидите, или пък това е свързано със загуба на тяхното поколение. 3. Прилагане на компенсаторни мерки - поставяне на къщички, гнездови кутии и други. Решение за справяне с наблюдаваната ситуация се очаква да бъде взето на национално ниво, за което има сформирана работна група към МРРБ, в която участват представители на научни институти към БАН, МОСВ, РИОСВ, Камара на строителите в България, Камара на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП) и НПО, включително и фондация „Дивите животни“. Работната група е ангажирана в опазването на защитените видове (прилепи и някои видове птици), обитаващи сгради. Целта е изготвяне на методика с подходящи мерки за смекчаване на щетите върху тези видове, ранно обследване на сградите и срокове за изпълнение на строителните работи по саниране на сградите, както и насоки за създаване на компенсаторни убежища за защитени видове.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 250
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 232
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 237
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 521
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 492
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.