Административният съд продължава участието си в Образователната програма на ВСС и МОН

За втора поредна години бургаските административни съдии ще вземат участие в Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”, която се осъществява по инициатива на ВСС и съгласно 5- годишно споразумение с МОН от 2016 г. Административен съд – Бургас продължава партньорството с ПГРЕ “Г.С.Раковски“. Тази година Образователната програмата ще се реализира през втория учебен срок. В часовете по „Етика и право“ на десетокласниците отново ще влязат шестима съдии от Административния съд в Бургас. Лилия Александрова, Златина Бъчварова, Даниела Драгнева, Румен Йосифов, Веселин Енчев и Чавдар Димитров са магистратите, които доброволно и безвъзмездно ще въвеждат учениците в правната наука. Младите хора ще имат възможност да научат повече за функциите и структурата на съдебната система, за разделението на властите според Конституцията на РБългария и за мястото и ролята на административните съдилища като част от съдебната система в страната. В часовете по право те ще разговарят със съдиите и за основни положения в законодателството, свързани със статута на учениците, съдебни процедури с участие на деца и правата им в тези процедури, както и за органите, които могат да им предложат подкрепа и защита на децата. Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ е насочена към формиране на правна грамотност и култура сред учениците, към повишаване степента на доверието им в съдебната власт, към спазване на законите и с нея се реализира един от елементите на гражданското образование. Инициативата се провежда в цялата страна, като през учебната 2016/2017 г. в нея участваха 150 органи на съдебната власт и 142 училища

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

  • 29 Мар 2024
  • 43
За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН).

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 98
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 89
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 128
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 115
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.