« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Пет сиви жерави почиват в Атанасовско езеро

С идването на есента и рязкото спадане на температурите, чувствително се промени и обстановката в Атанасовско езеро. Хилядите дъждосвирци и розови пеликани, доминиращи през август и септември, продължиха пътя си на юг и отстъпиха място на пристигащите от север различни видове патици, които ще бъдат основните обитатели на езерото през следващите месеци. В началото на октомври екипът извършващ мониторинг на птиците в езерото установи и първите пристигнали големи белочели гъски. Четири птици бяха наблюдавани да се хранят в смесените ята от хиляди патици. Тези четири птици са предвестници на наближаващата зима, когато очакваме студът от север да докара стотици хиляди индивиди от този вид. Едно от най-впечатляващите наблюдения бе това на 5-те сиви жерава, които бяха спрели да почиват в северните части на Атанасовско езеро. В миналото жеравите са мигрирали масово през България и са били честа гледка у нас. Но днес сивият жерав е рядък за страната и наблюденията на този вид са винаги голяма радост за наблюдаващите. Екипът орнитолози установи и 12 розови фламинги, които за разлика от жеравите стават все по-чест гост по нашите езера. Видът разширява гнездовия си ареал в Европа, навлизайки на север и неслучайно наскоро беше установена и нова гнездова колония в Украйна. Така че вероятно няма да е голяма изненада, ако в близкото бъдеще се установят и първите гнездящи фламинги за страната точно в Атанасовско езеро. Мониторингът на птиците се организира от Българско дружество за защита на птиците по проект „Солта на живота”, финансиран от програма LIFE+ на ЕК и изпълняван от Българска фондация Биоразнообразие, БДЗП и Черноморски солници АД.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Съдът пусна на свобода обвиняемия за поругаването на гроба на патриарх Неофит

  • 18 Апр 2024
  • 84
Обвиняемият за поругаването на гроба на Патриарх Неофит Иво Димитров беше пуснат на свобода от Софийския районен съд, където беше гледана мярката му за неотклонение, предава БНТ.

ПОДКРЕПА НА БУРГАСКИЯ ПРОЕКТ ЗА ИНТЕГРИРАНА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА В СТАРА ЗАГОРА, КАЗАНЛЪК И НОВА ЗАГОРА

  • 18 Апр 2024
  • 98
Проектът на Община Бургас за нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион получи подкрепата на гражданите на Стара Загора, Казанлък и Нова Загора.

10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания в с.Атия

  • 18 Апр 2024
  • 108
10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания беше отбелязан днес с голямо тържество.

РС-Бургас участва в регионални консултации по програма за дуално обучение

  • 18 Апр 2024
  • 122
Регионалният съвет на КНСБ в Бургас участва в регионални консултации за подготовка на програма ДОМИНО 2 по Швейцарско-българската програма за сътрудничество. Те се проведоха в Областна управа – Бургас.

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол

  • 18 Апр 2024
  • 104
От 14 часа днес път III-9901 Царево – Ахтопол - Резово, в участъка на моста над река Изгревско дере, е отворен за движение