Бойко Цветанов отново в „Турандот“ след триумфа от преди три години

Световноизвестният тенор Бойко Цветанов отново ще изпълни ролята на персийския принц Калаф в операта „Турандот“ на Джакомо Пучини в петък, 11 август, от 20,30 часа на Летния театър в Бургас. Постановката е известна не само на бургаската публика, а и на любителите на оперното изкуство в България с един изключителен за страната прецедент – спирането на оперен спектакъл с аплодисменти от публиката и бис по време на самото представление. Случилото се на 31 юли 2014-та година на Летния театър в Бургас е било предизвикано от Цветанов с изключително въздействащото му изпълнение на една от най-известните оперни арии – „Nessun Dorma“ („Никой не спи“). Песента на Калаф е най-известната любовна ария. Тя е своеобразен символ на любовното признание на влюбения мъж. През годините е била изпълнявана от велики оперни гласове – Енрико Карузо и Лучано Павароти са само двама от знаменитите тенори, чието изпълнение е добило световна популярност. Спирането на представление и повторно изпълнение на ария в самото действие до момента е известно само в италианските оперни театри. Бойко Цветанов е един от най-великите български тенори за всички времена и един от световните топтенори. Любимият ученик на Борис Христов е бил наричан от просълзения си маестро „Сине мой, дон Карлос на моите мечти!“ Тази година спектакълът, в който Цветанов ще изпълни отново знаменитата „Nessun Dorma“, ще повтори напълно постановката от преди три години – същият състав, същата режисура, същата сценография, хореография, костюми. Освен Бойко Цветанов, превъплътен във влюбения персийски принц Калаф, принцеса Турандот ще бъде изпълнена от Габриела Георгиева – още едно голямо име на българската оперна сцена. Лиу отново ще бъде Мария Цветкова, Тимур – Делян Славов. Партиите на Пинг, Панг и Понг ще изпълнят Емил Угринов, Момчил Караиванов и Любомир Тодоров, като единствено Тодоров е нов за постановката. Ролята на Алтум отново ще изпълни Бранимир Недков. Диригентът е маестро Григор Паликаров. Обещаващото съвпадение дава надежди за повторение на прецедента от 2014-та година, коментират оперни почитатели.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

МИНИСТЪР КРЪСТЮ КРЪСТЕВ ВРЪЧИ ДВЕ НАГРАДИ НА ОФИЦИАЛНАТА ЦЕРЕМОНИЯ НА СЪБИТИЕТО „ИКАР“ 2024

  • 28 Мар 2024
  • 6
Министърът на културата Кръстю Кръстев връчи две награди– за куклен театър на Държавния куклен театър в Стара Загора и за драматичен театър – на Народния театър „Иван Вазов“.

Икономически полицаи от ОДМВР-София предотвратиха продажбата на близо 120 кг негодни хранителни продукти

  • 28 Мар 2024
  • 26
В хода на проведена през вчерашния ден специализирана полицейска операция служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в областната дирекция извършили съвместни проверки с представители на Областната дирекция по безопасност на храните.

Криминалисти на ОДМВР-Разград задържаха извършители на кражби от активни трасета в мрежата на телекомуникационна компания

  • 28 Мар 2024
  • 22
рестът е осъществен с активното съдействие на ОДМВР-Търговище и Шумен под ръководството на ГДНП

В ОБЩИНА НЕСЕБЪР ДЕЙСТВА НАЙ- СЪВРЕМЕННАТА СИСТЕМА ЗА ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ

  • 28 Мар 2024
  • 74
Kметът на Несебър Николай Димитров, директорът на Областна дирекция на МВР Бургас старши комисар Емил Павлов и главен инспектор Коста Кирязов, началник на РУ Несебър представиха надградената и разширена мрежа за видеонаблюдение на територията на общината.

Близо 36 000 души са се вписали в регистъра на хазартно уязвимите лица

  • 28 Мар 2024
  • 85
Близо 2000 граждани са подали заявление за вписване регистъра на уязвимите лица за по-малко от месец - от началото на март до момента. Над 8100 са заявили желанието си да ограничат достъпа си до хазартни игри от началото на годината, а от възобновяване на регистъра през 2022 г. до сега вписаните в него са почти 36 000 души.