„Rainbow Warrior” акостира в пристанище Бургас

Ветроходът „Rainbow Warrior” на Greenpeace акостира на Морска гара Бургас. Влизането му в бургаския залив се превърна в атракция за десетките посетители в Свободната зона на пристанището. Малко преди да влезе в акваторията на порта ветроходът свали платната, за да влезе в него. Красивата гледка бе допълвана от десетките ветрила на участниците в Европейското първенство по ветроходство в клас Оптимист, чийто домакин е Бургас. Строителството на третия ветроход на „Грийнпийс“, който гостува у нас, е започнало в корабостроителница в Полша и е завършено в Бремен, Германия. Ветроходът е спуснат на вода през 2011 г. в пристанището в Хамбург, Германия. Той е създаден от едни от най-добрите корабни инженери в света, за да може да претендира за единствения плавателен съд, който, освен екологично съобразен, е и специално пригоден за проучване на моретата и океаните по света, както и за борба с техните замърсявания. Със своята 55-метрова А-образна мачта „Rainbow Warrior“ плава основно на вятър и може да издържа много повече от традиционните мачти за същия тип кораби. 340-тонният ветроход ще остане в Бургас до 7-ми август. На 5-ти и 6-ти август ще бъде отворен за посещения на гражданите. Организаторите от „Грийнпийс”-България са предвидили различни забавления и съпътстващи събития, като във вечерите по време на престоя ще бъдат прожектирани безплатно филми с екологична тематика. Пресконференцията на борда на кораба е насрочена за събота /5-ти август/ от 12:00 часа. Същият ден от 16:00 до 19:00 часа ще има отворени врати, фестивал, работилници и игри. В 21:00 часа започват прожекции на филми на кея. На 6-ти август/неделя/ програмата включва: 10:00 – 13:00 часа - Отворени врати и фестивал 16:00 – 19:00 часа - Отворени врати и фестивал 21:00 – 23:00 часа - Прожекции на филми на кея За периода на посещение на ветрохода ръководството на „Пристанище Бургас” ЕАД отваря вратите на Морска гара за посетителите на събитията на „Грийнпийс“. Уникалният плавателен съд ще остане в България до 14 август.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 114
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 99
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 98
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 106
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 62
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.