Плаващите понтони от езерото Изео ще бъдат монтирани в Бургас

Плаващ кей ще бъде инсталиран в морето пред Яхт клуб "Порт Бургас". Понтонът ще бъде изграден от специални полиетеленови кубове с размери 50/50 см. Кубовете вече са закупени и доставени от "Пристанище Бургас" ЕАД и предстои да бъдат монтирани на вода в близките дни. Любопитна подробност е, че понтоните са част от внушителната арт инсталация "Плаващите кейове" на световноизвестния творец с български произход Христо Явашев - Кристо, представена през 2016 г. на езерото Изео в Италия. Този път те няма да са част от пространствена художествена творба, а ще обслужват треньорските лодки и катери при домакинството на Европейското първенство клас "Оптимист" - IODA 2017, което ще се проведе в Бургас в периода 30.07 - 06.08 2017 г. Подготовката за престижната регата, чийто домакин е Яхт клуб "Порт Бургас", е в разгара си. За участие са се записали 275 състезатели от 45 държави. Има участници от страни извън Европейския съюз като САЩ, Аржентина, Бразилия, Австралия, Нова Зеландия, Хонг Конг, Япония, Китай и др. Над 85 са придружаващите ги треньори и водачи. Първите състезатели започват да пристигат в началото следващата седмица. Европейското първенство за оптимисти 2017 г. е поредният голям шампионат, организиран от Яхт клуб "Порт Бургас" за последните десет години, с което градът се утвърждава като водеща дестинация за организиране на различни международни регати. През 2015 г. в Бургас се проведе Младежкото европейско първенство по ветроходство клас 420 и 470, 2011 г. - Европейското първенство за сърфисти в клас RSX, а през 2007 г. градът бе домакин на Световното първенство клас 470 за младежи. Последните няколко години "Пристанище Бургас" ЕАД влага непрекъснато средства, за да подобри качествено базата за ветроходни спортове на територията на Марината.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 86
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 96
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 98
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 137
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 114
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.