Създателите на революционния софтуер за далтонисти го дариха на бургаските училища

По тяхна инициатива младите българи, които създадоха революционния софтуер за далтонисти "Вижън", се срещнаха днес с кмета Димитър Николов. Това са Даниел Георгиев, Васил Альошин и Стефан Кръстев.   "Следим развитието на Бургас и сме на мнение, че това е градът с най-модерно управление у нас и най-отворен към внедряване на различни иновации. Затова желаем да предоставим безплатно нашето изобретение първо на вас", казаха тримата визионери. Така специалният софтуер вече е на разположение на Община Бургас и започва инсталирането му в местните училища. Идеята за създаването на "Вижън" се ражда в началото на годината, когато младият програмист Даниел Георгиев получава мейл с линк към реклама на очила за далтонисти. Тогава му хрумва да пресъздаде принципа софтуерно чрез десктоп приложение, позволяващо индивидуална настройка. Чрез него хората, страдащи от цветна слепота, имат шанса да виждат отново цветове и нюанси при ежедневната употреба на компютри и смарт устройства. "Вижън" не само позволява на далтонистите да виждат сайтове и снимки в цялата им цветна прелест, но съвсем скоро с негова помощ те ще могат да играят и любимите си игри, както и да гледат филми и клипове онлайн, наслаждавайки се напълно на специалното си цветно зрение. Тримата млади предприемачи имат амбицията поетапно този софтуер да бъде внедрен във всички училища на България, както и тези в страните от Европейския съюз, а междувременно получават поръчки от цял свят. Потенциалните потребители са 300 милиона души с различна форма и степен на цветна слепота. Уникалността на "Вижън" се състои в това, че прави далтонизация на екрана в реално време, което към момента няма алтернатива в света. Десктоп приложението е напълно съвместимо с Windows, а в момента се разработва и разширение за Google Chrome. "Вие сте вдъхновение за всички инициативни млади хора у нас и доказателство, че не е задължително да емигрираш в чужбина, за да успееш. Благодаря ви за жеста и успех!", каза кметът Николов по време на срещата.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 112
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 99
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 98
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 106
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 61
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.