Почистват канала свързващ езерото „Вая“ и Черно море за 1 млн. лв.

Областният управител Вълчо Чолаков подписа договора, с който официално стартират дейностите по почистването на канала свързващ езерото „Вая“ и Черно море. Това стана по време на официална церемония провела се преди дни в Министерство на регионалното развитие и благоустройството. За първи път Областна администрация ще изпълнява проект от такъв мащаб. До сега бургаската институция е работила предимно по-малки проекти, насочени към обучения, туризъм, културен обмен. С встъпването си в длъжност областният управител Вълчо Чолаков концентрира усилията на администрацията върху по малко на брой, но за сметка на това по-големи проекти, в унисон с актуалните за решаване проблеми. Така се стига до спечелването на настоящия проект, разработен по Програмата за трансгранично сътрудничество България - Турция, в партньорство с Кметство Енез. Безвъзмездното финансиране по проекта е на стойност 394 хил.евро, а дейностите, заложени в него ще решат проблема с дългогодишните наводнения в района на езерото, както и на главния път Бургас-Созопол, по който през лятото преминава целият трафик за южното Черноморие. Освен като превантивна мярка срещу бъдещи наводнения, ефект ще има и върху опазването на околната среда. В рамките на 24 месеца, колкото е продължителността на проекта, освен почистването на канала „Езеро Вая – Черно море“, се предвижда още изследване на екологичните условия и състояние на водите на езерата Вая (Бургас) и Гала (Енез), както и разработване на съвместен модел за оценка на екосистемни услуги в двaта водни обекта. “Доволен съм, че ще успеем да извършим почистване на канала Вая. Поех ангажимент, че ще направя всичко по силите си, за да реша близо 20-годишния проблем с наводненията, които се получават при всеки по обилен дъжд в района на езерото „Вая“. Усилията, които положихме до сега – чистене с помощта на лека техника и лица лишени от свобода, дадоха временен резултат. Това наложи да търсим друго решение. Каквото в случая се оказа настоящият проект“, коментира Вълчо Чолаков. По думите на управляващия орган областните администрации не се ангажират с подобни проекти поради големия обем от работа и високата отговорност, която се носи, както и заради недостатъчния човешки и финансов ресур, с който разполагат. „.Готови сме и с втори мащабен проект за закупуване на тежка техника, с която да почистваме язовирите и речните корита в област Бургас. Очакваме повторно отваряне на Програмата, за да кандидатстваме“, допълни Чолаков. С реализирането на тези проекти администрацията на практика доказа, че не е необходимо да чака финансиране, а при желание и малко повече усилия може сама да осигури такова, за да се случват полезни неща за област Бургас.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Античен град Хераклея Синтика край Петрич вече е отворен за посетители

  • 20 Апр 2024
  • 129
Античният град Хераклея Синтика е сред най-привлекателните археологически обекти на Балканите през последните 15 години. За него пишат древни гръцки и латински автори, сред които Омир, Херодот и Тукидид. С радост Ви информираме, че Античен град Хераклея Синтика отново е отворен за посетители! Новия облик на града ще Ви пренесе векове назад, а всичко което ще видите тук е такова, каквото са го оставили древните му обитатели.

Царицата на Розата Карлово 2023 и нейна подгласничка посетиха Китай

  • 20 Апр 2024
  • 141
Царицата на Розата Карлово 2023 Антония Лалова и нейната подгласничка Дани Илиева пътуваха до Китай, по покана на кмета на курортния град Саня, в периода 04.04.2024 г. – 17.04.24 г.

ПЕЩЕРА „ДОБРОСТАНСКИ БИСЕР“ КРАЙ АСЕНОВГРАД – ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА ПРИКЛЮЧЕНЕЦА

  • 20 Апр 2024
  • 123
Пещера „Добростански бисер“ край Асеновград отваря врати на 1-ви май.

КМЕТЪТ СТАНИСЛАВ ДЕЧЕВ НАГРАДИ ШАМПИОНИТЕ НА МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР ПО ТЕНИС В ХАСКОВО

  • 20 Апр 2024
  • 161
Александър Василев от България и Надя Кулби от Полша спечелиха шампионските титли на Международния турнир от сериите ITF – втора категория до 18 години Хасково 2024.

Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново

  • 20 Апр 2024
  • 113
Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново.