Пролетта идва с голямо почистване в цялата община

С настъпването на Първа пролет Община Бургас стартира мащабна кампания по пролетно почистване. По традиция екологичната инициатива ще обхване както кварталите на града, така и всички съставни селища на общината. Дейностите предвиждат ръчно и машинно почистване на териториите за обществено ползване, почистване на регулите, дъждоприемните шахти, крайпътните терени, плажните ивици, събиране и изнасяне на строителни, едрогабаритни и растителни отпадъци. Вече е изготвен конкретният график по дати за съответните жилищни комплекси, квартали и населени места. За реализацията на предвидените дейности в града са осигурени 4 челни товарачи, 8 самосвали и 9 поливомиячки, а за съставните селища и кварталите - 1 багер-фадрома и 2 самосвала. За ръчното почистване на местата, до които техниката трудно достига, ще работят 4 екипа с по 8 души. Техниката и работниците са на сметопочистващата фирма Консорциум "Титан Бургас". В рамките на кампанията по почистване ще бъдат поставени първите 500 кафяви кофи за биоразградими /хранителни/ отпадъци. Те ще обхванати заведенията за обществено хранене, големите магазини за хранителни стоки, пазарите и тържищата. Община Бургас призовава всички граждани, учебните и здравни заведения, административни служби, търговски обекти и производствени предприятия да се включат активно в инициативата и заедно да почистят своите домове, тавани, мазета, офиси, междублокови пространства, дворове и градинки. Старите мебели, едрогабаритните и строителни отпадъци от ремонти в домакинствата могат да бъдат предадени на Консорциум "Титан Бургас" безплатно, след подаване на заявка за извозването им на тел. 056/852 337. Изхвърлянето на  строителни  и едрогабаритни отпадъци в контейнерите за битови отпадъци или поставянето им до тях представлява нарушение на Наредбата за управление на отпадъците на община Бургас и подлежи на санкция. При спазване на срока в графика, няма да бъдат налагани глоби за нерегламентирано замърсяване, но след този период екоинспекторите ще осъществяват проверки и ще налагат санкции. Община Бургас призовава гражданите да се съобразяват с графика в съответния район и да не паркират автомобилите си в зоната на почистване в определените часове. Желаещите да се включат в пролетното почистване могат да получат безплатно чували и ръкавици в общинска дирекция "Околна среда" на ул. "Шейново" 24 /ет.2, ст.201/, от сградата на съответната административна дирекция или кметство по местоживеене. Раздаването на чувалите ще започне от 27.03.2017 г. Освен тях Община Бургас осигурява и извозване на събраните отпадъци. При неблагоприятни  метеорологични условия,  работата по изпълнение на програмата продължава в следващ ден, когато условията позволяват. При необходимост графикът ще бъде удължен до окончателното изпълнение на Програмата. За допълнителна информация: тел. 056/843 891  - Дирекция "Околна среда".

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ЗАПОЧНА ТРЕТИ ЕТАП ОТ ОБНОВЯВАНЕТО НА ПЪТ BGS1033 - ОТ БЪЛГАРОВО КЪМ МАГИСТРАЛАТА

  • 29 Мар 2024
  • 69
Започна трети етап от проекта за обновяване на път BGS1033.

На 1 април ще чуете сирените

  • 29 Мар 2024
  • 77
На 01.04.2024г. от 11.00ч. ще се проведе тренировка по ранно предупреждение и оповестяване на населението при бедствия и за въздушна опасност.

КОРАБЪТ „БУРГУС“ ЩЕ ПЛАВА ДО ОСТРОВ СВЕТА АНАСТАСИЯ ПРЕЗ УИКЕНДА, ВИЖТЕ КАК ДА РЕЗЕРВИРАТЕ ПЪТУВАНЕ

  • 29 Мар 2024
  • 87
Ако за едни наближават обичайните почивни дни, то за други се задава дългоочаквана априлска ваканция.

НОИ стартира програмата за профилактика и рехабилитация за 2024 г.

  • 29 Мар 2024
  • 92
т 29 март т.г. започва изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация за 2024 г., като са подписани договорите с 21 юридически лица за общо 50 заведения, изпълнители на програмата.

Исторически музей – Поморие кани децата на приключение с търсене на съкровища и интересна беседа

  • 29 Мар 2024
  • 85
На 06.04.2024 г. /събота/ от 14.00 часа Исторически музей – Поморие кани децата, които се интересуват от история, на истинско приключение: