Подготвя се тайна приватизация на стария корпус на болницата

Подготвя се тайна приватизация на стария корпус на УМБАЛ Бургас, съобщиха добре информирани източници от лекарските среди. Става въпрос за подготвяна продажба на 12- етажната сграда, собственост на държавата на частни лица. За неин купувач се гласи лице, което по- късно ще направи там частно лечебно заведение, под носа на държавната болница. Целта е да се привлекат пациентите на УМБАЛ и частници да се получат парите за тяхното лечение от Здравната каса. Става въпрос за апетитна готова сграда, напълно пригодена за болнична дейност. В момента в Стария корпус на болницата се помещават редица отделения- по вътрешни болести, кардиология, нефрология, образна диагностика, хемодиализа. Там се намира и хосписа на 10 етаж, както и администрацията на УМБАЛ. При евентуална реализация на идеята за продажба, всички тези отделения трябва да напуснат помещенията и да се натъпчат в т.н Хирургически корпус, където и в момента няма място. От това ще пострадат най- вече пациентите, които няма как в тази обстановка да получат качествено лечение. Целта на продажбата е частните болници да сключват по- доходни договори със Здравната каса. В момента според Здравна карта на област Бургас УМБАЛ е единственото лечебно заведение за болнична помощ в региона, с което НЗОК задължително сключва ежегодно договори. В Бургас има общо 12 лечебни заведения за болнична помощ /болници/, като шест от тях са държавни или общински и шест частни. Здравната карта посочва, че в УМБАЛ трябва да има 509 легла. Базата на останалите болници сумарно се движи около същата цифра. Ако се случи приватизацията на сградата на Стария корпус на болницата, по- голяма част от пациентите ще бъдат насочвани към частните лечебни заведения, а градът ни ще изгуби част от държавната болница с общинско участие. По този начин ще се фалира държавното заведение и в Бургас ще останат само частници. През март 2016 г. Министерски съвет прие Националната здравна карта на Република България. Чрез нея се определят и планират потребностите на населението от достъпна извънболнична и болнична медицинска помощ, на база на които трябва да се адаптира структурата на здравната мрежа и да се планира ефективно и справедливо използване на ресурсите. Националната здравна карта е разработена въз основа на областните здравни карти, като за изготвянето й бе създадена национална комисия. За разработването на областните и Националната здравна карта са използвани показатели за осигуреност на населението с медицински специалисти и болнични ресурси, в т.ч. болнични легла по видове и медицински дейности, както и високотехнологични методи за диагностика и лечение и достъп до системата за спешна медицинска помощ.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 58
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 71
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 72
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 85
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 52
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.