« февруари 2019 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Област Бургас се включва в ученето през целия живот

Състоянието на сектора за учене на възрастни на областно и национално ниво, анализи на причините за отпадане на учащи от образователния процес и формиране на политики за включването им обратно в системата на образованието са само част от задачите на новосформираната областна координационна група за учене през целия живот. В състава й влизат представители на общини в област Бургас, Регионален инспекторат по образование, двата университета в града, директори на професионални гимназии, статистическата служба, представители на читалищата и НПО, синдикатите. Групата ще има за предмет и да осигури възможности за развитие на хората, които имат определена степен на образование, но не работят по специалността си. Това ще се случва чрез осигуряване на различни преквалификации, които да водят до заетост, отговоряйки на нуждите на пазара на труда. Област Бургас е една от 6-те области в страната, в които пилотно се създава такава група. По време на учредяването й присъстваха областният управител Вълчо Чолаков, зам.областният управител доц.д-р Севдалина Турманова, която е и областен координатор за учене на възрастни, Валентина Дейкова – национален координатор и ръководител на Проекта „Националните координатори в изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни”, по който се случват и инициативите, началникът на образователния инспекторат в Бургас Виолета Илиева. „Образованието, заедно със здравеопазването и сигурността, е един от трите най-важни стълба за развитието на една държава. Институциите са длъжни непрекъснато и безотказно да търсят и осигуряват работещи механизми, чрез които всички отпаднали от процеса на образование да бъдат мотивирани да се върнат. Динамичното време, на което сме съвременници, непрекъснато ни показва, че липсата на адекватно обучение води след себе си негативни последици за обществата. Това не бива да се допуска, а тенденциите трябва да бъдат променени бързо. Убеден съм, че с експертния потенциал на всички включени в групата това може да се случи“- коментира областният управител Вълчо Чолаков по време на кръглата маса за учредяване на новата структура. На събитието беше представено състоянието на сектора за учене на възрастни по основните показатели за развитие на образованието и обучението на възрастни в България. Разисквани бяха конкретни предизвикателства, които съществуват в Бургаска област. Функциите на областните групи ще отразява от една страна модела на структуриране и функциониране на Националната координационна група за учене през целия живот, а от друга ще бъде очертан специфичния профил на заинтересованите страни във всяка област.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Кметът Димитър Николов запозна бизнеса с новата образователна програма на Общината

  • 21 Фев 2019
  • 53
"Изправени сме пред предизвикателствата на времето и на бързо развиващата се индустрия. Затова искаме нашите деца да излизат от училище подготвени за новия пазар на труда".

Посетете ''Българската Баба Марта'' - авторско изложение на ръчно изработени мартеници в НХК

  • 21 Фев 2019
  • 44
За шести пореден път във фоайето на Културен дом на нефтохимика ще се проведе Авторското изложение на ръчно изработени мартеници от естествени материали "Българската Баба Марта".

Преброяват ни през 2021-а

  • 21 Фев 2019
  • 48
Преброяването на населението и жилищния фонд у нас ще е от 22 януари до 15 февруари 2021 г. Това гласува парламентът, който окончателно прие Закона за преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 г.

Зимата се връща с пълна сила

  • 21 Фев 2019
  • 76
За известно време ще позабравим за хубавите пролетни температури – иде студ. Днес ще бъде с около 5 градуса по-хладно. Ще бъде слънчево.

За бургаското дерби в събота на стадиона ще се влиза само срещу личен документ

  • 21 Фев 2019
  • 78
Всички зрители, желаещи да наблюдават градското дерби между Черноморец и Нефтохимик тази събота, ще влизат на стадион „Черноморец” срещу представянето на личен документ.