« юли 2019 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Област Бургас се включва в ученето през целия живот

Състоянието на сектора за учене на възрастни на областно и национално ниво, анализи на причините за отпадане на учащи от образователния процес и формиране на политики за включването им обратно в системата на образованието са само част от задачите на новосформираната областна координационна група за учене през целия живот. В състава й влизат представители на общини в област Бургас, Регионален инспекторат по образование, двата университета в града, директори на професионални гимназии, статистическата служба, представители на читалищата и НПО, синдикатите. Групата ще има за предмет и да осигури възможности за развитие на хората, които имат определена степен на образование, но не работят по специалността си. Това ще се случва чрез осигуряване на различни преквалификации, които да водят до заетост, отговоряйки на нуждите на пазара на труда. Област Бургас е една от 6-те области в страната, в които пилотно се създава такава група. По време на учредяването й присъстваха областният управител Вълчо Чолаков, зам.областният управител доц.д-р Севдалина Турманова, която е и областен координатор за учене на възрастни, Валентина Дейкова – национален координатор и ръководител на Проекта „Националните координатори в изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни”, по който се случват и инициативите, началникът на образователния инспекторат в Бургас Виолета Илиева. „Образованието, заедно със здравеопазването и сигурността, е един от трите най-важни стълба за развитието на една държава. Институциите са длъжни непрекъснато и безотказно да търсят и осигуряват работещи механизми, чрез които всички отпаднали от процеса на образование да бъдат мотивирани да се върнат. Динамичното време, на което сме съвременници, непрекъснато ни показва, че липсата на адекватно обучение води след себе си негативни последици за обществата. Това не бива да се допуска, а тенденциите трябва да бъдат променени бързо. Убеден съм, че с експертния потенциал на всички включени в групата това може да се случи“- коментира областният управител Вълчо Чолаков по време на кръглата маса за учредяване на новата структура. На събитието беше представено състоянието на сектора за учене на възрастни по основните показатели за развитие на образованието и обучението на възрастни в България. Разисквани бяха конкретни предизвикателства, които съществуват в Бургаска област. Функциите на областните групи ще отразява от една страна модела на структуриране и функциониране на Националната координационна група за учене през целия живот, а от друга ще бъде очертан специфичния профил на заинтересованите страни във всяка област.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Отмяната на машинното гласуване мина на първо четене

  • 16 Юли 2019
  • 136
След повече от два часа дебат в Народното събрание депутатите приеха отмяната на машинното гласуване. "За" промените гласуваха 122 народни представители, "против" - 96 и "въздържал се" - 1.

Президентът наложи вето върху закона за финансиране на партиите

  • 16 Юли 2019
  • 132
Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане отделни текстове от § 2 и 3 от Закона за изменение на Закона за държавния бюджет за 2019 г., с които се въвежда финансиране на политическите партии с дарения от юридически лица и еднолични търговци.

Целият политически и административен елит е в хакнатите документи от НАП

  • 16 Юли 2019
  • 134
Имената и ЕГН-тата на целия политически и административен елит се съдържат в папка, озаглавена KRASI, от хакнатите данни от НАП. Това показа справка на „Труд“ в документите.

САЩ са разположили около 150 ядрени бомби в Европа

  • 16 Юли 2019
  • 133
САЩ са разположили в Европа около 150 ядрени бомби, сочи общодостъпен доклад на НАТО, цитиран от белгийски медии. Отбелязва се, че оръжието е съхранявано в пет държави - Белгия, Германия, Италия, Холандия и Турция.

Българите с най-висока смъртност в ЕС

  • 16 Юли 2019
  • 128
С 1602 смъртни случая на 100 000 души България се нарежда на първо място по смъртност в ЕС през 2016 г.