« септември 2018 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Област Бургас се включва в ученето през целия живот

Състоянието на сектора за учене на възрастни на областно и национално ниво, анализи на причините за отпадане на учащи от образователния процес и формиране на политики за включването им обратно в системата на образованието са само част от задачите на новосформираната областна координационна група за учене през целия живот. В състава й влизат представители на общини в област Бургас, Регионален инспекторат по образование, двата университета в града, директори на професионални гимназии, статистическата служба, представители на читалищата и НПО, синдикатите. Групата ще има за предмет и да осигури възможности за развитие на хората, които имат определена степен на образование, но не работят по специалността си. Това ще се случва чрез осигуряване на различни преквалификации, които да водят до заетост, отговоряйки на нуждите на пазара на труда. Област Бургас е една от 6-те области в страната, в които пилотно се създава такава група. По време на учредяването й присъстваха областният управител Вълчо Чолаков, зам.областният управител доц.д-р Севдалина Турманова, която е и областен координатор за учене на възрастни, Валентина Дейкова – национален координатор и ръководител на Проекта „Националните координатори в изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни”, по който се случват и инициативите, началникът на образователния инспекторат в Бургас Виолета Илиева. „Образованието, заедно със здравеопазването и сигурността, е един от трите най-важни стълба за развитието на една държава. Институциите са длъжни непрекъснато и безотказно да търсят и осигуряват работещи механизми, чрез които всички отпаднали от процеса на образование да бъдат мотивирани да се върнат. Динамичното време, на което сме съвременници, непрекъснато ни показва, че липсата на адекватно обучение води след себе си негативни последици за обществата. Това не бива да се допуска, а тенденциите трябва да бъдат променени бързо. Убеден съм, че с експертния потенциал на всички включени в групата това може да се случи“- коментира областният управител Вълчо Чолаков по време на кръглата маса за учредяване на новата структура. На събитието беше представено състоянието на сектора за учене на възрастни по основните показатели за развитие на образованието и обучението на възрастни в България. Разисквани бяха конкретни предизвикателства, които съществуват в Бургаска област. Функциите на областните групи ще отразява от една страна модела на структуриране и функциониране на Националната координационна група за учене през целия живот, а от друга ще бъде очертан специфичния профил на заинтересованите страни във всяка област.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Ето как ще плащаме новите винетки

  • 18 Сеп 2018
  • 81
Терминалът за закупуване на електронни винетки ще работи с дебитни и кредитни карти, с пари няма да може да се плаща на него. Това каза председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Светослав Глосов по време на представяне на начина за купуване на електронна винетка.

Водосвет за новата съдебна година

  • 18 Сеп 2018
  • 80
С тържествен водосвет и пожелания за здраве, ползотворна работа и много късмет днес в гр. Бургас беше открита новата съдебна година. Събитието се проведе по инициатива на председателите на четирите съдилища.

Филиалът на НХА открива учебната година на 3 октомври

  • 18 Сеп 2018
  • 55
Филиалът на Националната художествена академия в Бургас ще открие учебната година на 3 октомври. Това е първото висше учебно заведение, което отваря врати в Бургас след откриването на Бургаския свободен университет през 1991 година.

Закриват музикалните вечери "Памет за Емил Чакъров" с галаконцерт

  • 18 Сеп 2018
  • 73
На 20 септември от 20:00 ч. в Летния театър ще бъдат закрити Музикално - поетичните вечери "Памет за Емил Чакъров. 70 години от рождението на Маестрото".

Израел може би е свалил руски военен самолет над Средиземно море

  • 18 Сеп 2018
  • 66
Руски военен самолет Ил-20 с 14 военни на борда изчезна над Средиземно море, съобщи на журналисти Министерството на отбраната в Москва, цитирано от ТАСС. Инцидентът станал по време на атака на израелски изтребители Ф-16 срещу обекти в сирийската провинция Латакия.